Timo Junkkaala: ”Arkkipiispalla peiliin katsomisen paikka”

 

Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala katsoo, että ”arkkipiispa ja Helsingin piispa ovat paljolti vastuussa” viime päivien kirkosta eroamisista.

Eduskunta hyväksyi avioliittolain muutosesityksen perjantaina, minkä jälkeen kirkosta on eronnut yli 13 000 ihmistä.

Junkkaala muistuttaa, että kirkon virallinen kanta on edelleen se, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Timo Junkkaalan mukaan kirkosta eroamiset on ymmärrettävä reaktio perjantain tapahtumiin.

– Kysymys ei ole ainoastaan siitä, mitä arkkipiispa on sanonut nyt lain tultua hyväksytyksi. Suurimmat virheensä hän on tehnyt jo aikaisemmin. Asettumalla vastakkaiselle kannalle kuin kirkko, jota hänen tulisi edustaa, hän on keskeisesti vastuussa siitä, että eduskunnan enemmistö kannatti lain muuttamista.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Tilanne on ennennäkemätön ja kestämätön. Sekä arkkipiispa että Helsingin piispa ovat paitsi paljolti vastuussa kirkosta eroamisista myös koko prosessin lopputuloksesta. Tässä ei nyt auta arkkipiispan tulkinnat siitä, millaisista peloista reaktio hänen mielestään kertoo. Nyt olisi peiliin katsomisen paikka, Junkkaala sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että ”niiden, jotka haluavat rakentaa kirkon elämän Raamatun varaan, ei pitäisi nyt jättää kirkkoa”.

– Kirkosta eroaminen on hyvä muistutus arkkipiispalle, mutta varsinaisesti se ei ole ratkaisu ongelmaan. On muistettava, että kirkon virallinen kanta, jota arkkipiispa siis itse ei ole seurannut, on, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Onneksi kirkkoneuvos Jukka Keskitalo sekä ainakin piispat Seppo Häkkinen, Jari Jolkkonen ja Simo Peura ovat sen selvästi toistaneet myös eduskunnan päätöksen jälkeen.

Junkkaala toteaa, että ”kristitylle avioliittoasian pitäisi olla aivan selvä”.

– Kyse on Jumalan säätämyksestä, josta on Raamatussa aivan selvä ilmoitus. Siihen kirkko on sitoutunut. Kirkolla ei voi olla muuta ääntä kuin Raamatun ääni. Jos Suomessa ei enää haluta kuulla Raamatun kantaa, tässä asiassa voi yhtä lailla vedota biologiaan, kaikkien kulttuurien ja uskontojen yhteiseen ymmärrykseen ja lapsen etuun ja oikeuksiin. Kaikki järkiperusteet ovat perinteisen avioliittolain puolella.

– Tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä asioita, mutta tässä yhteydessä niihin vetoaminen oli ja on pelkkää propagandaa. Jos tasa-arvossa on jotain korjattavaa, se voidaan tehdä muulla tavoin kuin sotkemalla avioliiton käsite, Junkkaala toteaa.

Lue Timo Junkkaalan kannanotto kokonaan tästä

 
Artikkelibanneri perussanoma