Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tänään päättyvä ramadan koitui kärsimykseksi kristitylle Francis Emanuelille

 

Nigerialainen puuseppä, Francis Emanuel, joutui puukotuksen uhriksi ramadanin alkaessa. Kuva: Open Doors

Monille islamilaisten maiden kristityille on helpotus, kun muslimien paastokuukausi nyt päättyy.

Vuosittainen muslimien paastokuukausi, ramadan, voi olla vaikeaa aikaa kristityille.

– Erityisen haastavaa on niillä kristityillä, jotka ensimmäistä kertaa eivät osallistu muslimien rituaaleihin. Heiltä kysytään usein, mikseivät he paastoa tai mene muiden mukana moskeijaan. He kärsivät myös siitä, etteivät koe voivansa kokoontua toisten kristittyjen kanssa vapaasti, kertoo tapahtumakoordinaattori Rosa-Maria Mäkelä Open Doors Finland ry:stä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Yksi uhri on 41-vuotias Francis Emanuel. Hän joutui puukotuksen kohteeksi kesäkuun 8:ntena Kadunassa, Nigerian pohjoisosassa.

Joukko musliminuoria hyökkäsi hänen kimppuunsa lounastauolla paikallisessa ravintolassa.

– Istuin ulkona syömässä, kun kuusi musliminuorta lähestyi minua. He kysyivät, miksi söin enkä paastonnut. Ensin en vastannut mitään. Kun he kysyivät, olenko muslimi vai kristitty, vastasin olevani kristitty.

– He raivostuivat ja pahoinpitelivät minut. Yksi puukotti minua kaulaan, oikeaan käteeni ja oikeaan silmääni. Yhdysvaltojen Joint Task Forcen (JTF) jäsen riensi auttamaan minua tapahtuman nähdessään ja vei minut sairaalaan, Francis Emanuel kertoo.

Tapaus on valitettavasti vain yksi monien joukossa. Se on tiedossa Open Doors –järjestössä, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Järjestö toimii ekumeenisesti, kristilliseltä arvopohjalta, ja on poliittisesti sitoutumaton.

Suomessa toiminta käynnistyi keväällä 2015.

Ramadan on paastonaika, jolloin muslimit pidättäytyvät ruoasta ja juomasta aamunsarastuksen ja auringonlaskun välillä. Paastoon kuuluvat rukoilu ja Koraanin lukeminen.

Kuluvana vuonna ramadan alkoi 7.6. ja päättyy tänään 6.7.