Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tämä on maailman vaikuttavin, evankelioiva työmuoto?

 

Yksi Tampereen ev.lut. seurakuntien Alfa-kursseista käynnistyy tänään perjantaina 15.9. Messukylän seurakuntatalossa.

Kristinuskon perusteita käsittelevät Alfa-kurssit ovat puhutelleet suomalaisia yli 20 vuoden ajan. Kirkkosalien sijaan niitä pidetään entistä enemmän kodeissa, kuntosaleilla, pitserioissa, jopa metsässä.

Alfa syntyi vuonna 1980 Englannissa.

– Suomessa kurssit käynnistyivät virallisesti keväällä 1996, joskin Alfa oli tätä ennen ollut yhdessä seurakunnassa ruotsinkielisellä rannikolla. Seuraavat pidettiin Hämeenlinnan vapaaseurakunnassa ja Sanan talossa Helsingissä, kertoo Suomen Alfa-koordinaattori Helena Lintinen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kurssien tai osallistujien määristä ei valtakunnallisesti ole pidetty kirjaa, eikä kansainvälinen rekisteröintijärjestelmäkään ole toiminut kunnolla.

Varmaa kuitenkin on, että vuosikymmenien aikana Alfa-kurssin käyneitä suomalaisia on kertynyt tuhansia.

– Yksinomaan Tampereella on lähes kymmenen Alfan järjestäjää, joista jokainen pitää yhden tai kaksi kurssia vuodessa – pääkaupunkiseudulla ”moottoreita” on vielä enemmän.

Perinteisesti on kokoonnuttu yhteen kirkkojen, seurakuntien ja kristillisten järjestöjen tiloissa.

– Nyt suuntaus on se, että kursseja pidetään kodeissa, kuntosaleilla, vankiloissa, pakolaisten ja maahanmuuttajien keskuudessa, pitserioissa, työpaikoilla, yliopistoissa, armeijassa, jopa metsässä.

Alfa-kurssi käsittelee kristinuskon perusteita. Se on suunnattu ensisijaisesti niille, joita kiinnostaa pohtia ja etsiä elämän tarkoitusta.

– Se sopii myös niille, jotka ovat hiljattain löytäneet Jumalan elämäänsä ja haluavat oppia lisää. – Arvelen, että Alfan suosio piilee sen rentoudessa ja yhteisöllisyydessä. Kurssi antaa tilaa keskustelulle ja kysymyksille. Samalla kuitenkin keskitytään elämän oleellisimpiin asioihin ja luotetaan Pyhän Hengen työhön. Ketään ei yritetä käännyttää tai puhua ympäri.

– Jokainen saa tilan ja vapauden olla oma itsensä.

Helena Lintinen uskaltaa sanoa, että Alfa on maapallon yleisin, evankelioivin, kristillinen työmuoto, jota käytetään seurakunnissa yli kirkkokuntarajojen.

Alfaa pidetään yhtä lailla luterilaisissa kuin vapaiden suuntien seurakunnissa. Omia painotuksia voi käsitellä esimerkiksi kurssin jälkeen.

Sisältö onkin pysynyt samana alusta lähtien, mutta ”paketointi” uudistuu koko ajan; esitteet päivitetään vuosittain ajanmukaisiksi.

– Tuoreeksi ja moderniksi dokumentiksi kuvattu Alfa-sarja on jo käytössä monissa maissa. Nuorille on tulossa oma, uusittu filmatisointi.

Kuluvan vuoden Alfa-kasvo on englantilainen seikkailija ja kirjailija Bear Grylls, joka on tullut tunnetuksi Discovery Channelilla esitetystä sarjasta Hiuskarvan varassa. Hän löysi uuden suunnan elämäänsä juuri Alfassa.

Helena Lintinen muistuttaa, että kuka tahansa, joka haluaa levittää tietoa Jeesuksesta, voi järjestää Alfa-kurssin.

– On kuitenkin hyvä perehtyä kurssin käytännön toteuttamiseen ja sisältöihin ennen aloittamista. Alfassa sitoudutaan toteuttamaan kurssi yhdessä sovituin raamein. Lisätietoa saa www.kokeilealfaa.fi-sivustolta ja Alfa-toimistosta.

Helena Lintinen työskentelee Suomen Alfa-koordinaattorina. Kuva: Helena Lintisen arkisto

 

Aiheet