Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Areiopagin podcast pomppasi uskoa käsittelevien ohjelmien suosituimmaksi.

 

Verkkolehti Areiopagin ensimmäinen podcast sai yllättävän vastaanoton.

Vapaata tahtoa käsittelevä jakso nousi iTunesissa Suomesta kuunneltujen suosituimmaksi uskontoa ja hengellisyyttä sekä kristinuskoa käsittelevien podcastien joukossa.

Areiopagin päätoimittaja Miikka Niiranen on tyytyväinen onnistuneeseen avaukseen podcast-markkinoilla. Ensimmäisen ohjelman aihe, vapaa tahto, kiinnostaa Niirasen mielestä muitakin kuin sitoutuneita kristittyjä. Kysymystä ruotivat 25 minuutin ajan uskonnonfilosofian dosentti Aku Visala ja väitöskirjatutkija Lari Launonen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Suosioon on myös toinen tekijä. Se on tarjonnan vähäisyys. Kristinuskoa ja hengellisyyttä käsitteleviä suomenkielisiä ohjelmia on podcasteina vasta vähän. Tällä viikolla saavutettuun ykkössijaan riitti reilut 300 latausta.

”Puhe on tehokkaampaa”

Areiopagi tuottaa verkkosivuilleen joka viikko artikkelin, jossa käsitellään luonnontieteen, filosofian ja teologian suhteita. Silloin tällöin on putkahdellut esiin myös kirjoja, videoita ja seminaareja.

”Vaikka artikkelin tekisi kuinka hyvin, oikean ihmisen puhe on kuitenkin tehokkaampi viestinnän muoto. Sävyt ja tunteet välittyvät puheessa paremmin kuin tekstissä”, Niiranen uskoo.

”Nyt on oikea aika nousta ilmiön aallonharjalle.”

Keiden kannattaa levittää asiaansa podcastilla?

”Kaikkien, joilla on painavaa asiaa. Podcast edellyttää keskittymistä. Niiden kuuntelijat haluavat syvällisiä ja perusteellisia ohjelmia.”

Suoraan asiaan

Hyvä podcast on Niirasen mielestä aina saman pituinen.

”Jotta yleisö tottuu kuuntelemaan niitä, pituus ei saa tolkuttomasti vaihdella. Näitä kuunnellaan työmatkoilla, kuntosalilla ja lenkillä, jotka kestävät yleensä tietyn ajan.

Myös asenne on Niirasen mukaan tärkeä. Pitää mennä rennosti suoraan asiaan. Aika on nykyajan kilpailluin valuutta. Siksi joka minuutin pitää vastata otsikon lupaukseen.

”Itse en ainakaan jaksa jaarittelua. Jakson pitää puksuttaa kuin juna. Toki tämä riippuu tyylistä ja genrestä. Koomikon podcast on erilainen kuin dosentin.”

Joka toinen viikko

Areiopagi suunnittelee tuottavansa uuden podcastin joka toinen viikko, jos yleisöä riittää.

Lähes valmiina on jo kuusi jaksoa. Ensi torstaina ilmestyvässä jaksossa Aku Visala ja Lari Launonen puivat väitettä, jonka mukaan uskonto on luonnollista.

Syksyn mittaan vastataan myös kysymyksiin siitä, syrjäyttikö tiede uskonnon, onko Jumalan olemassaolo todistettu ja synnyttääkö uskonto väkivaltaa.

Kirkon Mediasäätiö on tukenut podcastien tuottamista.

 

Danielle Miettinen