Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Taide osaksi lähetystyötä: valokuvanäyttely haastaa kristittyjä taiteilijoita työskentelemään rohkeasti omasta maailmankuvastaan käsin

 

Valokuvaaja Sofi Valkealintu toivoo, että muutkin lähetysjärjestöt innostuisivat projektin myötä käyttämään vielä entistäkin enemmän työntekijöidensä luovaa potentiaalia.

Sofi Valkealinnun valokuvanäyttely kutsuu kauneuden kautta totuuden äärelle. Valokuvaaja unelmoi, että tulevaisuudessa taide eri muodoissaan saisi olla kiinteänä osana lähetystyötä samalla tavalla kuin vaikka urheilu.

Lähetysyhdistys Kylväjän Etiopia-lähetin ”Sofi Valkealinnun” näyttely ohjaa katsojan tarkastelemaan elämää yllättävistä näkökulmista ja laittaa pohtimaan, mistä siinä pohjimmiltaan on kysymys. Kristillinen maailmankatsomus piirtyy kokonaisuuden läpi esiin kutsuen ottamaan sen tosissaan. Yhdestätoista valokuvasta sekä lyhyestä tekstistä koostuva näyttely nimeltään ’Toisen todellisuuden kielioppi’ vie katsojan matkalle, joka ei lopu viimeiseen kuvaan.

– Toivon, että Kylväjän lisäksi muutkin lähetysjärjestöt innostuisivat tämän projektin myötä käyttämään vielä entistäkin enemmän työntekijöidensä luovaa potentiaalia. Haluan olla rohkaisemassa muita kristittyjä taiteilijoita työskentelemään rohkeasti omasta maailmankuvastaan käsin. Iloitsen suuresti, että pitkäaikainen haaveeni näyttelystä on nyt totta ja kuvat teksteineen ovat ihmisten nähtävillä. Toivon, että katsojat viipyisivät niiden äärellä ja todella pohtisivat niistä nousevia teemoja omakohtaisesti, antaisivat niiden liikuttaa. Itselleni Jeesuksen tunteminen on portti elämään, mitä en ole peitellyt näissä kuvissa ja teksteissä, Valkealintu avaa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Seurakunnat ja kristilliset yhteisöt voivat varata kiertävän näyttelyn käyttöönsä määräajaksi ja järjestää sen esimerkiksi osana jotain tapahtumaa tai tavoittavaa työtään. Näyttelyn kierrettyä eri paikkakunnilla kuluvan vuoden ajan, teokset huutokaupataan Lähetysyhdistys Kylväjän tekemän työn hyväksi.

– Haaveilen, että näyttelyitä järjestetään ei-kirkollisissa tiloissa mahdollisimman laajan kohdeyleisön tavoittamiseksi. Vaihtoehtoisesti näyttelyn voisi toteuttaa myös digitaalisena esimerkiksi kadulla olevalla ruudulla, valokuvaaja ideoi innostuen.

Sofi Valkealintu on 33-vuotias itse oppinut valokuvaaja, joka työskentelee perheineen Lähetysyhdistys Kylväjän kautta lähetystyöntekijänä Etiopiassa. Sofi Valkealintu on koulutukseltaan diplomi-insinööri, sosiaali- ja kulttuuriantropologian kandidaatti sekä kehitysmaatutkimuksen maisteri. Sofi Valkealintu esiintyy työalueestaan johtuvien julkisuuskäytäntöjen vuoksi taiteilijanimellä.

– Aloitin valokuvaamisen teini-ikäisenä veljeni vanhalla järjestelmäkameralla ja olen kulkenut kamera kädessä siitä asti. Pohdin teoksissani totuutta kauneuden kautta ja kristillisestä maailmankuvastani käsin.

Helmikuun ajan näyttely on esillä Villa Bredan vanhainkodissa Kauniaisissa. Koronaviruksen takia pääsy on rajattu muilta kuin asukkailta ja henkilökunnalta. Maaliskuussa 8.–14.3.2021 näyttely on suunniteltu pidettävän esillä klo 14–19 Myrskylän Kinolla viranomaisten koronarajoitukset huomioiden.

– Tämän jälkeen varauksia ei ole vielä tullut – toivottavasti moni tarttuisi nopeasti mahdollisuuteen ja varaisi käyttöönsä ’Toisen todellisuuden kieliopin’! Valkealintu toteaa.

Haluaisitko järjestää valokuvanäyttelyn omalla paikkakunnallasi? Ota yhteyttä: valokuvanayttely@kylvaja.fi.

 
Kylvaja artikkelibanneri