Suosittu nuttuprojekti laajenee edelleen

 

Neulenutut pitävät Etiopian koleiden ylänköseutujen vauvat lämpiminä. KUVA: ROOSALIINA REINMAN

Yli kaksisataa naisten ryhmää, koululuokkaa, työpaikkaporukkaa, lähetyspiiriä tai muuta ryhmää on kutonut yhteensä yli 34 000 lämmittävää neulenuttua vastasyntyneille vauvoille. Muutaman innokkaimman kutojan puikoilla on syntynyt peräti parisataa nuttua.

Idea lähti alun perin diakonissa Pirkko Tuppuraiselta Etiopiasta, jonne useimmat nutut ovat päätyneet. Lisäksi niitä on lähetetty Nepaliin, Tansaniaan, Israeliin, Thaimaahan, Namibiaan ja Sierra Leoneen. Nutun ohje on käännetty myös ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, unkariksi ja viroksi.

– Myös Maailman terveysjärjestö WHO Genevessä on lähdössä mukaan nuttuprojektiimme suunnaten nutut Afganistaniin, Tuppurainen sanoo.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Nuttuja on jaettu kuudessa valtionsairaalassa Addis Abebassa, viidessä aluesairaalassa, noin 20 terveyskeskuksessa sekä muutamissa orpokodeissa.

– Äidit ovat onnellisia saadessaan lapselle nutun sairaalasta kotiutuessaan. Joillakin alueilla se on lisännyt äitien hakeutumista sairaaloihin synnyttämään, Pirkko Tuppurainen kertoo.

Nyt Etiopian vauvoille voi lähettää myös kangasnuttuja. Suuri Käsityö -lehti julkaisi helmikuun numerossaan suunnittelemansa ohjeen ja kaavat niitä varten Tuppuraisen pyynnöstä.

Unelmana äitiyspakkaus

Pirkko Tuppurainen on alkanut yhdessä Etiopian yliopistollisen keskussairaalan johtajan kanssa pohtia mahdollisuutta tehdä nuttuja myös Etiopiassa. Se olisi alku etiopialaiselle äitiyspakkaukselle. Maassa, jossa vain kuudesta kahdeksaan prosenttia naisista synnyttää koulutetun hoitajan
avustamana, äitiyspakkauksen avulla voitaisiin houkutella äitejä synnyttämään turvallisessa ympäristössä.

– Mietittävää riittää: mistä löydämme projektille rahoituksen, etiopialaisen vetäjän, ompelijat, kutojat, muut tekijät, ompelukoneet, puikot, langat, tilat? Tekijöiksi voisimme ajatella esimerkiksi hiv-positiivisia tai vammaisia naisia, joilla ei yleensä ole ansiomahdollisuuksia, toteaa esirukouksia suunnitelman puolesta toivova Tuppurainen.

Lisätietoja: www.tuppurainen.fi/blogit/nuttu