Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Suomen Raamattuopisto aloittanut valmistelut Ukrainan pakolaisten vastaanottamiseksi

 

Marja-Kaarina Marttila Suomen Raamattuopiston Retroasuntolan yhteistilassa. Kuva: Petri Vähäsarja.

Rehtori Marja-Kaarina Marttila kertoo, että pakolaisia majoittuu Raamattuopistolle vajaa 30. Hätämajoitus Raamattuopistolla järjestetään yhteistyössä Kauniaisten kaupungin kanssa.

Suomen Raamattuopisto on päättänyt majoittaa Ukrainan sotapakolaisia. Tämänhetkisten tietojen mukaan pakolaiset saapuvat Raamattuopistolle ensi viikolla tai sitä seuraavalla viikolla. Sisäministeriön arvion mukaan Suomeen on tulossa Ukrainasta yhteensä 40 000-80 000 sotapakolaista. Kaikkiaan Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyksen seurauksena jo 3,6 miljoonaa ihmistä.

Marja-Kaarina Marttila kertoo, että aloite hätämajoituksen perustamiseksi Raamattuopistolle tuli Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masarilta. Valtio on määrännyt kunnat selvittämään majoitusmahdollisuuksia alueillaan. Suomessa valtio rahoittaa osaltaan kansanopistojen toimintaa, ja siksi kansanopistot myös kuuluvat valtion valmiussuunnitelmaan. Kauniaisissa pakolaisia ollaan majoittamassa Raamattuopiston lisäksi myös Työväen Akatemian tiloihin. Raamattuopistolla Ukrainasta tulleet majoittuvat Retroasuntolassa, joka sijaitsee Raamattuopiston pihapiirissä.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

– Todennäköisesti joukko koostuu suurelta osin naisista ja lapsista, koska 18-60-vuotiaat miehet eivät saa asevelvollisuuden tähden poistua maasta, Marttila arvioi.

Raamattuopistolla pakolaiset saavat arkisin myös ruuan. Kauniaisten kaupunki järjestää kriisiapua, terveyspalveluita ja työnhakupalvelut. Lapset menevät suomalaiseen kouluun.

– Kriisien aikana lapset selviytyvät parhaiten, kun normaaleja rutiineja jatketaan, Marttila sanoo.

Hän kertoo, että Raamattuopisto järjestää saapuville pakolaisille tervetuliaistilaisuuden ja kutsuu heitä mukaan opistolla järjestettäviin jumalanpalveluksiin.

– Kaikki heistä ovat sydämellisesti tervetulleita

– Katson, että meillä on sekä maallisen että hengellisen regimentin mukainen velvollisuus auttaa heitä, Marttila kiteyttää.