Kristittyjen vaino on vaarassa lisääntyä Venäjän kontrolloimilla alueilla Ukrainassa

 

Kristitty ihmisoikeusjärjestö varoittaa, että uskonnonvapaus voi olla yksi uhri Venäjän Ukrainaa vastaan käymässä sodassa.

Ukrainassa pelätään siitä, että kristittyjen syrjintä ja vaino kasvaa, jos Venäjä laajentaa kontrolliaan maassa, Christian Today -verkkolehti (21.3.) uutisoi.

– Ei ole epäilystäkään, että siellä missä Putin on vakiinnuttanut valtansa, kristittyjen vaino on lisääntynyt merkittävästi, nimettömänä pysyttelevän ihmisoikeusjärjestön Puolassa toimiva kumppani kertoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Niissä osissa Ukrainaa, jotka ovat jo venäläisten separatistien hallussa, monia protestanttisia kirkkoja on suljettu ja joidenkin kristillisten kirjojen julkaiseminen on kielletty. Kiistellyllä Donbasin alueella sijaitsevat Donetsk ja Luhansk ovat olleet separatistien hallussa vuodesta 2014 alkaen, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan.

Kristittyjen vainoja seuraava, Norjassa toimiva Forum 18 -järjestö raportoi, että kapinallisten vallassa olevilla alueilla protestanttisten kirkkojen ja niiden ortodoksisten kirkkojen, jotka eivät toimi Moskovan patriarkaatin alaisuudessa, uskonnonvapautta on mittavasti rajoitettu. Luhanskissa säädettiin vuonna 2018 uskontolaki, joka velvoitti kirkot rekisteröitymään uudelleen viranomaisten kautta ja pakotti ne ”anomaan lupaa olemassaololleen”, järjestö tuo esiin.

Viranomaiset ovat kieltäytyneet rekisteröimästä kaikkia protestanttisia, babtisti- ja helluntaiseurakuntia. Maaliskuussa 2019 Babtistiunioniin kuuluvia kirkkoja uhattiin rangaistuksella, jos ne eivät keskeytä jumalanpalvelusten järjestämistä.

Kirkkoihin on tehty ratsioita ja rekisteröitymättömien seurakuntien jäseniltä on kielletty pääsy kirkkorakennuksiin tai katkaistu veden, kaasun ja sähkön toimitus. Luhanskin alueen viranomaiset ovat lisäksi kieltäneet 12 kristillistä kirjaa ”kumouksellinen materiaali”-listallaan. Kielletyt niteet sisältävät vuoden 1820 käännöksen Johanneksen evankeliumista, babtistien hymnikirjan ja Charles Spurgeonin ja Billy Grahamin teoksia, Forum 18 -järjestö kertoo Christian Today -verkkolehden mukaan.

Release -järjestön toimitusjohtaja Paul Robinson sanoo olevansa huolestunut siitä, että uskonnollinen vaino voi laajentua Ukrainassa, jos Venäjä tiukentaa otettaan maasta.

– Nämä ovat synkkiä aikoja, ei ainoastaan ukrainalaisille, vaan myös maan uskonnonvapaudelle. Ukrainalaiset tarvitsevat rukouksiamme. Kristittyjen oikeutta osallistua jumalanpalveluksiin on vakavasti rajoitettu alueilla, jotka ovat olleet Venäjän hallinnon alla. Tilanne tulee todennäköisesti pahenemaan, jos Venäjä tiukentaa otettaan, Robinson totesi.

Ukrainan suurin kirkkokunta on ortodoksinen kirkko. Se on jakautunut kolmeen kilpailevaan kirkkokuntaan. Protestanttisista uskonsuunnista Ukrainassa suurimpia ovat baptistit ja helluntailiike, joilla molemmilla on satojatuhansia jäseniä.