Sudanin kirkko pyytää esirukousta

 

Sudan valmistautuu ratkaisevaan kansanäänestykseen, jossa päätetään Etelä-Sudanin itsenäistymisestä. Etelä-Sudanin asukkaat ovat suurimmaksi osaksi kristittyjä ja pohjoisessa puolestaan suurin osa on muslimeja. Maan tilanne on jännittynyt ja levottomuuksia pelätään.

Sodan uhkaa maassa pidetään mahdollisena. Viisi vuotta sitten solmittua rauhansopimusta edelsi verinen sisällissota, joka vaati lähes 2 miljoonan ihmisen hengen.

Tulevana sunnuntaina Afrikan kirkoissa rukoillaan tilanteen puolesta. Eri puolilta Afrikkaa tulevat helluntaikirkon johtajat tapaavat myös tulevana viikonloppuna Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Heidän tarkoituksenaan on matkustaa yhdessä Jubaan Etelä-Sudaniin ja toimittaa rauhanmanifesti maan eteläisen osan presidentille Slava Kirille.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Paikalliset kirkot Sudanissa pyrkivät aktiivisesti osallistumaan rauhanprosessiin. Sudanin kirkkojen neuvosto pyrkii lisäksi vaikuttamaan kansalaisten äänestysaktiivisuuteen asian puolesta. Sudanin kirkko toivoo esirukouksia eri puolilta maailmaa. Sudanin katolinen kirkko on myös järjestänyt maanlaajuisen rukouskanpanjan kansanäänestyksen puolesta.

Etelä-Sudanin itsenäisyydestä äänestetään 9. tammikuuta. Lain mukaan kansanäänestys itsenäisyydestä on pätevä, jos vähintään 60 prosenttia äänioikeutetuista käyttää ääntään. Etelä-Sudan itsenäistyy jos vähintään puolet äänestäneistä kannattaa itsenäisyyttä. Sudanissa arvellaan, että pohjoinen ei hyväksy itsenäistymistä etelän huomattavien öljyvarojen takia.