Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

SK: Ahti Hirvonen lopettaisi kirkolliskokouksen ja tekisi piispoista määräaikaisia

 

SYP:n entinen pääjohtaja Ahti Hirvonen esittää Suomen Kuvalehden (SK) tuoreessa haastattelussa, että kirkko on tuhon tiellä. ”Kirkon nykyjohto ei ole vastuussa ongelmista, jotka ovat kehittyneet vuosikymmenien kuluessa. Sen sijaan sillä on vastuu siitä, että käynnistetään kaikki tarvittavat toimet näihin vastaamiseksi”, Hirvonen sanoo.

Ahti Hirvosen mukaan kirkko ei ole kaatumassa ensisijaisesti opillisiin tai eettisiin kiistakysymyksiin, vaan rakenteellisiin ongelmiin. Samalla kun kirkon jäsenmäärä on laskenut suomalaisten keskuudessa 95 prosentista 75 prosenttiin aikavälillä 1970-2013, henkilöstön määrä on kaksinkertaistunut.

”Eroaminen ei ole vielä ehtinyt vähentää olennaisesti kirkon tuloja, koska eronneista 70 prosenttia on nuoria aikuisia, joilla ei ennen eroa ollut sanottavasti verotettavia tuloja. Kirkon tulojen väheneminen kiihtyy, kun vanhat kirkollisveron maksajat poistuvat eikä uusia tule tilalle”, 83-vuotias Hirvonen sanoo SK:lle.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Kirkon ”pelastamiseksi” Hirvonen ehdottaa rakenteellisia ratkaisuja: hän lopettaisi nykymuotoisen kirkolliskokouksen ja siirtäisi niiden asioista päättämisen piispainkokoukselle, kirkkohallitukselle ja hiippakuntiin. Vastuu kirkon toiminnasta pitäisi olla entistä selvemmin hiippakunnilla ja seurakunnilla.

Kirkon avainhenkilöistä vaaleilla valittaisiin Hirvosen ehdotuksen mukaan vain piispat, ja heidätkin määräajaksi.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie