Seurakuntaperhe kasvaa Kambodžassa

 

Kambodžalaisen kylän uskovat ja raamattukoululaiset kokoontuivat yhteen.

Punakhmerien hallinnon aikana seurakunnat katosivat Kambodžasta lähes kokonaan. Lukuisia pastoreita tapettiin ja toiset pakenivat maasta. Kun maata jälleenrakennettiin 1990-luvulla, myös uusia seurakuntia alkoi syntyä.

Kambodžassa on tehty lähetys- ja kehitysyhteistyötä nyt lähes 30 vuotta. Maassa on tilastojen mukaan vain reilu prosentti evankelisia kristittyjä, mutta määrä kasvaa koko ajan.

– Uskovia on enemmän kuin viralliset tilastot kertovat. Silti vielä joitakin alueita on kokonaan saavuttamatta, kertoo Fidan lähetti Maarit Pynnönen.

Sansa neliöb 15.2-15.3. MJa

Kiertäviä pastoreita tarvitaan

– Toiveemme on nähdä, että Jumalan valtakunta kasvaa ja seurakunnat voivat hyvin.

Jouko ja Maarit Pynnönen ovat asuneet Kambodžassa seitsemän vuotta. Pariskunta matkustaa Kambodžan maakunnissa kiertävän raamattukoulun puitteissa. He opettavat seurakunnissa, osallistuvat seurakuntien istutustyöhön ja järjestävät Kairos-lähetyskursseja.

– Toiveemme on nähdä, että Jumalan valtakunta kasvaa ja seurakunnat voivat hyvin, kertoo Jouko Pynnönen.

Seurakunnat Kambodžassa ovat usein pieniä, erityisesti maaseudulla. Ihmiset eivät juurikaan liiku kotikyliensä ulkopuolella. Naapurikylän seurakunta saattaa joillekin olla jo liian kaukana. Sen vuoksi monille alueille syntyy kodeissa kokoontuvia, rekisteröimättömiä ryhmiä. Maaseudulle tarvittaisiin kiertäviä pastoreita, jotka kävisivät kylissä säännöllisesti rohkaisemassa ja opettamassa.

– Tarkkaa tietoa ryhmien määrästä ei ole, mutta olemme arvioineet, että viime vuonna uskovien ryhmiä oli noin 4 000:ssa kylässä, kertoo Jouko Pynnönen.

Lähetysnäky syttyy seurakunnissa

Lähetystyöhön keskittyvän Kairos-kurssin avulla Pynnöset innostavat seurakuntia lähettämään keskuudestaan työntekijöitä sinne, missä vielä ei ole seurakuntaa ollenkaan. Vuonna 2019 Kambodžassa järjestettiin ensimmäinen khmerinkielinen kurssi ja kahdeksan uutta kurssiohjaajaa koulutettiin.

– Lähetysnäky on syttymässä Kambodžan seurakunnissa. 

– On ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka lähetysnäky on syttymässä Kambodžan seurakunnissa. Kairos voi olla erinomainen työkalu lähetysnäyn leviämisessä erityisesti saavuttamattomien kansojen pariin, Pynnöset uskovat.

Fidan yhteistyökumppanin, Assemblies of God Cambodia -kirkkokunnan näky on perustaa maakuntien pääkaupunkeihin seurakuntia, jotka auttavat uskovien ryhmiä verkostoitumaan ja tukemaan toisiaan. Tällä hetkellä Kambodžan 25:n maakunnan pääkaupungeista jo 15:ssa on oma seurakunta, joskin vain kolmessa kaupungissa seurakuntien toiminta on vakiintunut.

– Osalle kambodžalaisista Jeesuksen seuraaminen saattaa maksaa paljon.

Vielä evankeliumi ei ole kaikkien kambodžalaisten ulottuvilla. Kumppanikirkko suunnittelee omaa lähetyskoulutusta, johon he ovat pyytäneet Fidalta apua. Jouko ja Maarit Pynnönen haluavat kulkea pastoreiden ja työtovereiden rinnalla haasteiden keskellä.

– Osalle kambodžalaisista Jeesuksen seuraaminen saattaa maksaa paljon. Kambodžalainen on buddhalainen, piste. Jos vaihdat uskoa, kohtaat syrjintää yhteisösi taholta. Aiheutat myös häpeää perheellesi, jos et osallistu uhritoimituksiin ja seremonioihin temppelissä. Toki suvusta riippuen on myös vapaampaa suhtautumista. Kambodžalaiset kristityt tarvitsevat tukea ja rukoustamme, Pynnöset sanovat.

Lue lisää Fidan työn huippuhetkistä vuoden 2019 vuosikertomuksesta.

 

 
Fida artikkeli