Seta haluaa sulkea Tapio Puolimatkan ulos eurovaalipaneelista: ”Silloin kun itse järjestämme tilaisuuden, haluamme vähän katsoa, kenelle mikrofoni annetaan”

 

Tapio Puolimatkan eduskuntavaalikampanja ei miellyttänyt Setaa. Nyt kasvatustieteen professori on ehdokkaana eurovaaleissa.

Sukupuolivähemmistöjen asiaa ajava Seta ry. ei aio päästää eurovaaliehdokas Tapio Puolimatkaa edustamaan kristillisdemokraatteja Setan eurovaalipaneeliin, joka on tarkoitus järjestää ensi viikolla Helsingissä.

Seta ry on lähettänyt Suomen Kristillisdemokraattiselle puolueelle viestin, jossa se ilmoittaa estävänsä puolueen eurovaaliehdokas Tapio Puolimatkan osallistumisen Setan eurovaalipaneeliin, joka on määrä järjestää Helsingissä  17. toukokuuta. Kristillisdemokraatit oli aiemmin nimennyt Puolimatkan oli puolueen edustajaksi paneelissa.

Radio Dein tietojen mukaan Seta pyysi kristillisdemokraatteja asettamaan paneeliin ehdokkaan, joka on lähempänä Setan omaa linjaa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Hänen kirjoituksensa koetaan erittäin syrjiviksi ja epäkunnioittaviksi. Hän on viime aikoina ollut myös näkyvästi Aito avioliitto -kampanjan äänitorvena, ja kampanjoinut selvästi transsukupuolisten oikeuksia vastaan, perustelee Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

– He joutuvat kokemaan sitä jo riittävästi muutenkin. Silloin kun itse järjestämme tilaisuuden, haluamme vähän katsoa, kenelle mikrofoni annetaan, Tarjamo sanoo.

”Mikä Setan toiminnassa on niin kyseenalaista, ettei se uskalla edes omassa paneelissaan luoda edellytyksiä avoimelle keskustelulle.”

Puolimatka katsoo Setan toimivan demokratian vastaisesti.

– Mikä Setan toiminnassa on niin kyseenalaista, ettei se uskalla edes omassa paneelissaan luoda edellytyksiä avoimelle keskustelulle, vaikka kaikki muut paneelin osallistujat ja yleisö voisivat yhdessä pyrkiä kumoamaan perusteluni? kysyy Puolimatka.

–  Eikö julkisilla varoilla tuetun järjestön toiminnan tulisi olla avoin demokraattiselle kontrollille ja eikö sen toiminnan pitäisi kestää kriittinen arviointi?

Setan kattojärjestö ILGA Europe saa 29 prosenttia rahoituksestaan Euroopan komissiolta ja erilaisten projektirahoitusten kautta yli puolet ILGA Europen rahoituksesta tulee Euroopan Unionilta.

Sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisen yhteydessä vuonna 2014 Puolimatka tuli tunnetuksi lakiehdotuksen vastustajana. Hän antoi asiasta kielteisen lausunnon eduskunnan lakivaliokunnalle vedoten siihen, että lapsella on oikeus isään ja äitiin. Boikottilistalle joutuneen Puolimatkan mukaan Seta pyrkii rajoittamaan avointa tieteellistä keskustelua lapsen hyvinvoinnin edellytyksistä.

Puolimatka joutui jo sukupuolineutraalista avioliittolaista käydyn keskustelun yhteydessä Setan hampaisiin. Yhdistys antoi Puolimatkalle neljä vuotta sitten kunniarotta-antipalkinnon. Perusteluissaan Seta kritisoi sitä, että ”perinteisten perhearvojen puolesta puhuessaan Puolimatka tuo usein esiin lasten hyvinvoinnin, vaikka hänen näkemyksiään ovat vastustaneet useat kasvatustieteen asiantuntijat”.

Eduskuntavaalikampanjassaan tänä vuonna Puolimatka kritisoi Setan ja Trasekin translakiehdotusta siitä, että se antaisi alaikäisille oikeuden määrittää oman juridisen sukupuolensa. Äskettäin ilmestyneessä Sukupuoli muutoksessa -kirjassaan Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professorina työskentelevä Puolimatka kritisoi translakiehdotuksen pohjana olevaa itsemääräytymiseen perustuvaa sukupuolikäsitystä siitä, että se johtaa lasten ja nuorten identiteettihämmennykseen, seksuaalisen häirinnän lisääntymiseen ja yhteiskunnallisesti epätarkoituksenmukaisiin käytäntöihin.

 

Aiheet