Rajoitukset eivät estä evankeliumia leviämästä Venäjällä

 

Vuosikymmenien ajan venäläisille välitettiin evankeliumia erityisesti radion ja television välityksellä. Näiden kanavien sulkeutumisen jälkeen tehokkaiksi keinoiksi ovat osoittautuneet hengellisen kirjallisuuden jakaminen ja netti-tv.

Evankelioiminen Venäjällä ei ole enää yhtä vaivatonta kuin mitä se oli pitkään Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Kesällä 2016 voimaantullut ”Jarovajan” uskontolaki on aiheuttanut vaikeuksia monille evankelisille seurakunnille ja uskoville, vaikka voimassa on edelleen uskonnonvapauden takaava laki. Kymmenille pastoreille on langetettu tuomioita ja uskovia koskevia oikeusjuttuja on ollut lukematon määrä.

Evankelisilla seurakunnilla ei ole pääsyä enää sekulaareille TV- ja radiokanaville. Vielä toistaiseksi seurakunnat voivat käyttää sosiaalista mediaa ja internetiä, mutta aika näyttää, miten presidentti Putinin allekirjoittama internetin sensuurilaki vaikuttaa netin käyttöön.

Sansa neliöb. toukokuu, MJa

Evankelioinnille on asettanut omat haasteensa myös se, että monet venäläiset suhtautuvat aiempaa epäilevämmin kristinuskoon. Pietarilaisen helluntaipastorin mukaan syynä tähän ovat mm. erilaiset vallalla olleet harhaopit. Muihin kuin ortodokseihin ei uskalleta luottaa.

Kaikista vaikeuksista ja rajoituksista huolimatta evankeliset seurakunnat ovat jatkaneet evankeliumin julistamista. Esimerkiksi Moskovan helluntaiseurakunnan lähetystyöntekijät ovat jakaneet medialähetysjärjestö IRR-TV:n painattamaa hengellistä kirjallisuutta – evankelioivia missiokirjoja, Johanneksen evankeliumeja, Uusia testamentteja ja Raamattuja – viime vuosien aikana yli 10 miljoonaa kappaletta. Seurakunnasta on kerrottu, että ainakin 2,5 miljoonaa venäläistä on tehnyt kirjallisuustyön kautta uskonratkaisun.

Hengelliselle kirjallisuudelle on edelleen suuri tarve, ja monet seurakunnat pyytävät jatkuvasti uusia eriä jaettavaksi.

Venäjällä on jaettu mm. miljoonia Johanneksen evankeliumeja.

Myös netti-tv on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi tavoittaa venäläisiä evankeliumilla. IRR-TV:n vuonna 2018 perustama kristillinen netti-tv-kanava sai muutamassa kuukaudessa yli miljoona katsojaa. Erityisesti uskoontulotodistukset, perheiden ongelmia käsittelevät dokumentit ja lyhyet saarnat kiinnostivat.

Internetin käyttäminen on tehokasta, koska maantieteelliset rajoitukset eivät estä ilosanomaa menemästä perille. Venäjällä on alueita, joihin pääsee vain talvisin, kun joet ovat jäätyneet. Moniin Pohjois-Siperian kaupunkeihin ja kyliin on mahdollista päästä ainoastaan lentokoneella.

Internetiä myös käytetään ahkerasti Venäjällä. Mediascope-digimediatoimiston vuoden 2018 tilastojen mukaan n. 73 % venäläisistä käyttää nettiä, ja yli puolet heistä älypuhelimien kautta.

Hannu ja Laura Haukka

IRR-TV:n perustajat Hannu ja Laura Haukka ovat välittäneet evankeliumia Venäjälle jo 40 vuotta. He ovat nähneet läheltä maan muutoksen: ateistisen Neuvostoliiton vaikeat vuodet 1975–1991, Neuvostoliiton romahduksen 1991, uuden Venäjän avautumisen ja sen poikkeuksellisen hengellisen vapauden vuosina 1992–2002, laajojen kaupunkimissioiden ajan 2003–2012 sekä viime vuosien kehityksen, jolloin Venäjä on alkanut uudelleen sulkeutua.

– On ollut suuri etuoikeus julistaa evankeliumia Venäjän kansalle ja tukea samalla maan seurakuntien työtä sen eri vaiheissa. On edelleen etuoikeus jatkaa evankelioimistyötä suuressa naapurimaassamme, nyt kuitenkin kovasti muuttuneissa olosuhteissa, Venäjän lähetystyön pioneeri Hannu Haukka toteaa.

Lisätietoa Venäjän työstä ja Haukkojen haastattelu löytyy IRR-TV:n nettisivuilta.