Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Saudi-Arabian kruununprinssi tunnusti epävirallisesti Israelin

 

Saudi-Arabialla ja Israelilla ei ole virallisia diplomaattisia suhteita. Yhdysvaltalaisen The Atlantic -lehden haastattelussa Saudi-Arabian kruununprinssi kuitenkin toteaa, että hänen mielestään juutalaisilla on oikeus omaan valtioon.

Lähi-idän vauraalla öljyvaltiolla, Saudi-Arabialla, ja juutalaisvaltio Israelilla ei ole tähän päivään asti ollut diplomaattisia suhteita. Viime vuosina kuitenkin yhteinen vihollinen, Iran, on jonkin verran lähentänyt maita toisiinsa. Nyt yllättäen Yhdysvalloissa vierailulla oleva kruununprinssi Mohammed bin Salman on epävirallisesti tunnustanut Israelin oikeuden omaan maahansa. The Atlantic -lehden maanantaina 2.4. ilmestyneessä haastattelussa kruununprinssi toteaa, että hänen mielestään juutalaisilla ihmisillä on oikeus omaan valtioon esi-isiensä maassa.

”Uskon, että kaikilla ihmisillä kaikkialla on oikeus elää rauhassa kansana. Uskon, että palestiinalaisilla ja israelilaisilla on oikeus omaan maahansa”, kruununprinssi sanoo haastattelussa.

Karas-Sana Neliöb. 4.-10.12. MJa

Prinssi Mohammedin mukaan palestiinalaisilla pitäisi olla oma valtio nykyisen Gazan ja Länsirannan alueella ja Israel voisi olla omana valtionaan muulla alueella Israelissa.

Saudi-Arabian kruununprinssin lausunto on poikkeuksellinen, koska siinä tunnustetaan juutalaisten historiallinen yhteys alueeseen ja se näin ollen vie pohjan palestiinalaisten kertomukselta, jonka mukaan juutalaisilla ei olisi historiallista yhteyttä maahan.

Aiheesta uutisoi Israel Today -lehti.