Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta

Kristiina Brask: ”Haluan tehdä gospelmusiikkia – ennen se ei olisi tuntunut oikealta”

 

– Idolsin kautta löysin pikkukylän tyttönä oikeita ihmisiä, mikä mahdollisti sen, että minut löydettiin ja pääsin tekemään musiikkia. KUVA: Kristiina Brask promokuvat – TiiaSantavirtaPhotography

Takavuosien Idols-tähti Kristiina Brask palaa hiljaiselon jälkeen estradeille Jeesusta ylistävällä kappaleella – Praise to Jesus. Herkällä esiintymisellä kansaa hurmannut Brask on vaihtanut poplyriikat täysveriseen gospelmusiikkiin. Miksi?

Leppävirralta kotoisin oleva Kuopion musiikkilukiossa opiskellut Kristiina Brask hurmasi televisiokatsojat runsaat kymmenen vuotta sitten herkällä esiintymisellään Suomeen rantautuneessa Idols-laulukilpailussa. Nuorelle laulajattarelle jäi kisasta käteen kolmossija, levytyssopimus sekä hurja määrä keikkoja.

– Olin nuori silloin, mutta jokaisen on hyvä tuntea sen verran itseään, että tietää, minkä ikäisenä on hyvä lähteä alalle. Minun kohdallani se meni niin kuin pitikin, arvioi vuoden 2007 hektisiä tapahtumia nyt 27-vuotias laulaja Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa

Kristiina Brask solmi levytyssopimuksen Asko Kallosen HMC-levy-yhtiön kanssa toukokuussa. Kevät täyttyi esiintymisistä.

– Samalla olivat kirjoitukset päällä. Sunnuntaiyönä tultiin joskus neljän aikaan aamulla kotiin keikalta, kun maanantaina oli yo-koe. Huomasin, ettei yhtälö toimi. Siirryin aikuislukion puolelle ja kirjoitin siellä loppuun.

”Pienestä asti olen aina tiennyt, että Jumala on olemassa.”

Debyyttialbumi Silmät  sydämeeni ilmestyi Idols-vuonna ja pari vuotta myöhemmin toistaiseksi viimeisin pitkäsoitto Kuivilla susta. Levyjen jatkeeksi laulajaa nähtiin ja kuultiin television Kuorosota- ja Syksyn sävel -kilpailuissa. Sen jälkeen Kristiina Brask poistui julkisuudesta – kutakuinkin aina tähän hetkeen saakka.

Kertoessaan syitä vetäytymiselleen laulaja lähtee liikkeelle kaukaa, aina lapsuudesta saakka.

– Ihan pienestä asti olen aina tiennyt, että Jumala on olemassa ja pitää huolen. Kotini oli ehkä sellainen perinteinen kristillinen koti, jossa Jumalasta kyllä jollain tavalla puhuttiin.

– Äidin vanhempien puolelta tiedän, että he ovat hyvin paljon rukoilleet. Sieltä on tullut malli kristityn elämästä. Siitä olen halunnut ammentaa. Pienenä ensimmäiset laulut, mitä olen laulanut, ovat olleet hengellisiä. Hengellisyys on jollain lailla koko ajan ollut mukana elämässäsi.

”Kävin painiskelua siitä, voinko tehdä popmusiikkia.”

Pop-maailmassa nuori Idols-tähti sai laulettavakseen tekstejä, jotka eivät aina puhutelleet tai tuntuneet omilta. Välillä hän kävi esiintymistensä ja ohjelmistonsa kanssa sisäistä kamppailua.

– Kävin painiskelua siitä, voinko tehdä popmusiikkia, koska Raamatussa sanotaan, että laulakaa ylistystä Herralle. Sen kanssa muistan kyllä painineeni paljon.

Viisi vuotta sitten Radio Dei ja levy-yhtiö Jiffel Records tuottivat yhdessä Toivon lauluja -albumin, johon Kristiina Brask kutsuttiin solistiksi yhdessä Laura Voutilaisen, Riki Sorsan ja Jore Marjarannan kanssa.

– Omat elämänkokemukset ovat vieneet minua gospelmusiikin suuntaan. Minulle on myös ollut hyväksi, että olen ollut välillä pois popmusiikin kuvioista, mikä on mahdollistanut kasvun ihmisenä ja suunnan löytämisen hengelliselle kasvulle, Kristiina Brask sanoo tänään.

Savolaislaulajatar vetäytyi pop-bisneksestä opiskelemaan Joensuuhun luokanopettajaksi ja erityisluokanopettajaksi.

– Niissä opinnoissa on vierähtänyt aikaa. Tutkimuksia pitää yhä kirjoitella, ihan vielä ei ole paperia takataskussa.

”Voimme omilla valinnoillamme joko hidastaa tai nopeuttaa Jumalan suunnitelman toteutumista.”

Keväällä 2010 Kristiina Brask tapasi Alavan seurakunnan ”rokkaavan kanttorin” Ossi Jauhiaisen, joka pyysi tätä laulamaan Haitin maanjäristyksen uhrien hyväksi järjestettyyn konserttiin.

Alavalla syntyi ylevä idea. Jauhiainen oli säveltänyt Armon varassa -messuun Jarkko Maukosen sanoittaman Saavumme synkiltä teiltä –kappaleen.

Brask tulkitsi laulusta ikimuistoisen version kuoron ja jousisoitinten säestämänä. Haiti-konserteista syntyi vuosittainen hyväntekeväisyystapahtuma ja laulu päätyi viime vuonna Yhteisvastuukeräyksen tunnuslauluksi, josta tehtiin myös video.

– Uskon johdatukseen ja siihen, että voimme omilla valinnoillamme joko hidastaa tai nopeuttaa Jumalan suunnitelman toteutumista. Jos teemme Herran mielen mukaisia valintoja, niin saamme olla varmoja, että silloin kuljemme oikeaa tietä, Kristiina Brask miettii.

”Tiedän, että haluan tehdä gospelmusiikkia. Ennen se ei ehkä olisi tuntunut oikealta ja aidolta.”

Brask ja Jauhiainen jatkoivat Alavalla käynnistynyttä yhteistyötä joulukonserteilla sekä myöhemmin Yhteisvastuukeräyksen esiintymisillä. Tulevaisuudessa yhteistyön hedelmistä saadaan nauttia studiolevyn muodossa.

Kristiina Braskin uran kolmas albumi ei tule olemaan pop-levy.

– Tiedän, että haluan tehdä gospelmusiikkia. Ennen se ei ehkä olisi tuntunut oikealta ja aidolta, mutta nyt olen tullut kotiin.

– Sitä ennen on pitänyt sellainen pieni lenkki heittää. Kun ihminen on nuori, hän ajattelee kaikkea muuta. Sitten sitä vain tajuaa, että Jumala on ollut elämässäni läsnä koko ajan, silloinkin kun itse olen kulkenut kauemmas.

Se tulee olemaan laulajattaren seuraavan levyn kantava teema. Ossi Jauhiainen paljastaa, että demoversioita tulevista kappaleista on jo tehty. Levy tulee olemaan yhdistelmä uutta tuotantoa ja vanhoja hengellisiä lauluja, jotka kuullaan uusina sovituksina ison orkesterin kanssa.

– Jeesuksen sanoma huokuu armoa. Ihmisen on helppo tulla sen äärelle, koska sieltä huokuu rakkaus, ilo, armo ja toivo. Sormen heiluttamisella ja tuomitsemisella ei voiteta mitään. Toivon, että oma musiikkini puhuttelisi ihmisiä armon ja aidon kohtaamisen kautta. Ainakin itselleni se on paras väylä, Kristiina Brask kuvailee.

Väläyksiä tulevasta saatiin jo pääsiäisenä. Pääsiäispäivänä julkaistiin Kristiina Braskin ja Ossi Jauhiaisen tulkitsema Praise to Jesus – raita. Siinä lauletaan toivosta ja armosta.

Katso video: