Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Sananvapauden iso ongelma on väkivallalla uhkaaminen”

 

Kähkönen on kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen Penin puheenjohtaja.

– On uhattu väkivallalla niitä, jotka käyttävät sananvapautta. Toisaalta väkivallalla uhkaamista on perusteltu sananvapaudella, sanoo kirjailija Sirpa Kähkönen.

Sananvapaus on tänä vuonna ollut Suomessa yhteiskunnallisen keskustelun ytimessä. Kirjailijoiden sananvapausjärjestön Penin puheenjohtajan kirjailija Sirpa Kähkösen mielestä aiheesta on syytäkin keskustella.

Kähkönen kertoo, että esimerkiksi naistutkijat ovat tänä vuonna saaneet aika paljon raiskausuhkauksia julkistaessaan tutkimustuloksiaan ja osallistuttuaan muun muassa monikulttuurisuudesta käytävään keskusteluun.

KRS Krito 10.-23.6.

– Vapaa nettikeskustelu ja sähköpostin lähettämisen helppous tuottavat nykyään tutkijoille melko paljon uhkauksia. Tämä on yksi iso sananvapauden ongelma tällä hetkellä.

Sirpa Kähkönen puhuu tänään sananvapautta käsittelevässä Yle Forum -tilaisuudessa Helsingissä. Tapahtumassa on mukana myös Flemming Rose, joka toimi tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden kulttuuripäätoimittajana Muhammad-kuvien julkaisun aikaan kymmenen vuotta sitten. Hän kertoo muun muassa, mikä sai hänet tekemään julkaisupäätöksen.

”Kansalaistaidot pahasti hukassa”

Jotkut mediat ovat rajoittaneet maahanmuuttoa koskeneita keskusteluja, mutta tätä Kähkönen ei pidä sananvapauden rajoittamisena.

– Julkaisijahan saa itse päättää, mitä sen alustoilla julkaistaan. Ja tämä koskee myös sähköistä puolta. Ei ennenkään ole ollut tavallista, että julkaisijat julkaisisivat ihan mitä tahansa.

Kaiken kaikkiaan yksittäisen ihmisen mahdollisuus saada julkisuuteen kommenttejaan ja mielipiteitään on esimerkiksi sosiaalisen median myötä parantunut. Tämä on Kähkösen mukaan sekä hyvä että huono asia. Sananvapauden vastuullinen käyttö edellyttää hänen mielestään kansalaistaitojen kasvattamista.

– Voi olla, että yksi sukupolvi – pelkään että juuri minun sukupolveni – on menetetty, koska sen kansalaistaidot voivat olla tosi pahasti hukassa. Uskon siihen, että lapsia ja nuoria pystytään kasvattamaan vastuullisiin kansalaistaitoihin. Yksi niistä on sananvapauden varjeleminen ja oman vastuun käyttäminen itseilmaisussa.

STT – Radio Dei

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)