Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Ruttopuiston pappi järjestää avoimien ovien iltoja

 

Kuva: Juhani Karvonen

Kesä–elokuussa saavat Helsingin Vanhaan kirkkopuistoon eli Ruttopuistoon torstai-iltaisin leiriytyvät pistäytyä myös kirkkoon. Ovet ovat auki, eikä kirkossa tarvitse taivastella yksin, sillä tarjolla on keskusteluhetkiä, rukousta ja musiikkia.

Idean isä, Vanhan kirkon kappalainen Arto Antturi painottaa sitä, että kirkko on kohtaamisen ja yhteisöllisyyden paikka. Hän on saanut ison joukon vapaaehtoisia toteuttamaan avoimien ovien iltoja.

Hän kertoo, että nykyisen tehtävänsä alkumetreillä hän mietiskeli Psalmia 96, jossa kehotetaan laulamaan Herralle uusi laulu. Sanat herättivät miettimään, miten uuden ja vanhan voisi yhdistää seurakunnan hoitamisessa. Pitäisi osata viisaasti mutta määrätietoisesti ryhtyä rakentamaan uutta toimintakulttuuria.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Ovien tulisi olla entistä enemmän auki. Kirkko ei ole vain rakennus, vaan yhteisö. Siksi siellä pitäisi voida tavata joku, jolle jutella ja joka voi auttaa. Palkatut työntekijät eivät voi yksin edustaa kirkkoa ja seurakuntaa, vaan siihen tarvitaan seurakuntalaisia. Kynnystä vastuutehtäviin pitää madaltaa ja tehdä vähemmän hierarkkiseksi. Esittävän ja ohjelmallisen toiminnan sijaan on luotava yhdessä olemisen ja vuorovaikutuksen paikkoja, kappalaisena viime vuoden marraskuussa aloittanut Antturi pohtii.

Paluuta kirkon perustehtävään

– Aina palataan siihen, mikä on kirkon perustehtävä: kutsua ihmisiä Jeesuksen luokse. Rukous ei siis ole keino jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Rukous on itse asia. Siitä on hyvä lähteä. Rukous on vanha, mutta joka päivä uusi. Ihmisyyden peruslaulu.

Antturi tarjosi myös viisikymppiskahvinsa kesäkuun ensimmäisen viikon torstai-iltana paitsi erityisen kutsun saaneille myös Ruttopuistoon leiriytyneille. Mutta kahvia ja särvintä on tarjolla joka torstai. Tarjoilun kustannuksista vastaa suurelta osin Vanhan kirkon tuki ry, jonka perustarkoitus onkin tukea juuri tällaista seurakunnan toimintaa lahjoituksin saaduin varoin.

Piknikille  Ruttopuistoon

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Vanha kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1826. Se sijaitsee Helsingin suosituimman, kansan suussa Ruttopuiston nimen saaneen piknik-puiston reunalla. Nimensä puisto on saanut kirkkoa ympäröivän hautausmaan mukaan, sillä sinne haudattiin vuoden 1710 ruttoepidemian uhreja.

Puistossa näkee työpäivän jälkeen juttelemaan pysähtyneitä, eväsretkelle lasten kanssa lähteneitä tai muuten vain aikaansa siellä viettäviä. Kesä vetää ihmiset kuorestaan, jolloin on myös ehkä helppo astua kirkon ovesta sisään ja käydä vilkaisemassa, mitä seurakunta ja yhteisyys voi arjen keskellä merkitä.

Satunnainen pääkaupunkiseudulle suunnannut matkailijakin on tervetullut torstai-iltana avoimien ovien iltaan samalla kun hän pääsee nauttimaan suositun eväsretkipuiston tunnelmasta.

 

Pidempi artikkeli aiheesta Suomen Viikkolehdessä 25/2011.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024