Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Rippikoulujen suosio laski hieman koronavuonna

 

Vivamossa Lohjalla järjestettiin kesällä 2020 rippileirien konfirmaatiot poikkeusjärjestelyin. Kuva: Sari Savela

Rippikoulun kävi vuonna 2020 yhteensä 46 818 henkeä. Rippikoulun kävijämäärä laski vuodesta 2019, jolloin rippikoulun kävi 49 831 henkeä.

Kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun kävi 88 prosenttia ja kaikista 15-vuotiaista nuorista 74 prosenttia. Vuonna 2019 kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun kävi 92 prosenttia ja kaikista 15-vuotiaista nuorista 77 prosenttia.

Kirkkohallituksen rippikouluasiantuntija Vilppu Huomon mukaan rippikoulukävijöiden määrän väheneminen johtuu koronapandemiasta. ”Koronapandemian vaikutukset näkyvät selvästi siinä, miten nuoret osallistuivat viime vuonna rippikouluihin. Alkukesän leirejä jouduttiin perumaan ja siirtämään myöhemmäksi. Leirejä myös muutettiin päivärippikouluiksi. Leirin peruunnuttua tai ajankohdan muututtua myös osa nuorista näyttää jääneen rippikoulusta pois.”

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Koronapandemiasta huolimatta rippikoulussa oli vuonna 2020 yhtä hauskaa ja turvallista kuin aikaisemminkin. Valtakunnallisen, nuorilta kerätyn palautteen mukaan nuoret kokivat, että rippikouluissa oli hauskaa, turvallista ja sai olla oma itsensä.

”On hienoa, miten kaikkien muutosten ja rajoitusten keskellä nuorilla oli samalla lailla ripareilla hauskaa ja hyvä olla, miten aikaisempinakin vuosina. Se kertoo ehkä siitä, että nuoret itse ovat usein parhaita tunnelmanluojia”, Huomo kommentoi.

Malmin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Mika Savolaisen mukaan viime vuonna oli koronapandemian takia pakko miettiä sitä, mikä rippikouluissa on nuorten näkökulmasta tärkeää. ”Malmin rippikouluissa panostettiin erityisesti henkilökohtaiseen kontaktiin nuoriin ja perheisiin sekä siihen, että jokainen nuori voisi kokea kuuluvansa joukkoon.”

Elokuu oli vuoden 2020 suosituin rippikoulukuukausi

Elokuu oli vuonna 2020 suosituin rippikoulukuukausi, jolloin rippikoulun kävi 12 137 henkeä. Tavallisesti suosituimmat rippikoulukuukaudet ovat kesä- ja heinäkuu, jolloin rippikoulun käy yli puolet kaikista rippikouluun tulevista nuorista.

Vuonna 2019 kesä-heinäkuussa rippikoulun kävi 27 871 henkeä. Vuonna 2020 kesä-heinäkuussa rippikoulun kävi 13 051 henkeä. Rippikoulut painottuivatkin viime vuonna loppuvuoteen. Vuonna 2020 elo-joulukuussa rippikoulun kävi 31 456 henkeä, kun vuonna 2019 rippikoulun kävi elo-joulukuussa 15 937 henkeä.

Asiantuntija Vilppu Huomon mukaan muutos ilmentää koronapandemian vaikutusta rippikouluihin. ”On poikkeuksellista, että syksyn kuluessa rippikoulun kävi suurempi määrä nuoria kuin kesän lomakuukausien aikana.”

Kirkon viestintä