Elämäntaito: Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ammentaa politiikkaan vastoinkäymisistään ja niistä selviytymisestä Uutiset: Paperipula haastanut myös kristillistä kustannustoimintaa – ”Vasta neljäs paperitilaus saatiin onnistumaan – hinta noussut jopa 70 prosenttia”

Rikostoimittaja Harri Nykänen on paljastanut työkseen vääryyksiä

 

Helsingin Sanomien pitkäaikainen rikostoimittaja, dekkarikirjailija Harri Nykänen vieraili Radio Dein Ex-Criminals -sarjassa. Vaikka eläkeikä on virallisesti ohitettu, Nykänen haluaa edelleen nostaa esiin kulisseissa tapahtuvia vääryyksiä.

Moni tuntee Harri Nykäsen fiktiivisistä Raid-kirjoista ja -elokuvasta. Joku saattaa muistaa kokeneen rikostoimittajan myös vuoden 2001 kohupaljastuksesta, jonka seurauksena seksuaalisesta ahdistelusta epäilty Veikkauksen edesmennyt toimitusjohtaja erotettiin tehtävästään. Myös Nykänen sai silloin lähtöpassit Hesarista, 20 vuoden jälkeen.

– Tein töitä täysillä, yötä myöten. Elämä oli pelkkää rikosta: tein dekkareita, rikossarjaa ja uutisia.

Sansa neliöb. 3.5.-3.6. MJa

Nykäsen vaiherikkaasta työstä kerrotaan muutama vuosi sitten ilmestyneessä kirjassa ”Likainen Harri”.

 

Korruptio rehottaa myös länsimaissa

”Jos syyllistä ei löydy, saatetaan todisteita kehittää. Se on karmeaa.”

Harri Nykänen on keskittynyt potkujen jälkeen kirjailijan työhön. Jos oikein kiinnostava tapaus osuu kohdalle, häneltä saattaa syntyä myös lehtijuttu. Mihinpä rikostoimittaja raidoistaan pääsisi. Hän haluaa nostaa edelleen vääryyksiä valoon – sellaisistakin tahoista, joita ei äkkiseltään tulisi mieleen epäillä.

– Lehdissä kirjoitetaan yleensä rikoksentekijästä, mutta harvemmin siitä, ovatko juttua tutkineet poliisit, oikeuslaitos ja syyttäjät toimineet oikein, Nykänen sanoo.

– Monessa maassa on paljastunut, että oikeus- ja syyttäjälaitoksessa sekä poliisissa pelataan peliä, jonka vuoksi viattomat saattavat joutua syytteeseen. Jos syyllistä ei löydy, saatetaan todisteita kehittää. Se on karmeaa. Siihen pitää puuttua.

 

Nuorten rikollisuus huolestuttaa

Ex-Criminals -ohjelmassa pohdinnan aiheeksi nousee myös nuorten tekemien väkivaltarikoksien lisääntyminen.

– Suomeen on alkanut tulla samantyyppisiä katujengejä kuin Ruotsissa, jotka puolustavat reviirejään, Harri Nykänen sanoo.

Jengiläisille on hänen mukaansa ominaista rikollistenkin räppäreiden ihailu, ja hienojen vaatteiden vuoksi ollaan valmiita jopa rikoksiin. Vääristynyt maailmankuva ajaa monet nuoret vankilaan, millä on kauaskantoiset seuraukset. Yhteiskuntaan sisälle pääseminen tuomion jälkeen on hyvin vaikeaa. Vapautuvat vangit tarvitsisivatkin hyvän tukiverkon ja velkajärjestelyn päästäkseen jaloilleen.

– Yhteiskunnan pitäisi ottaa jokainen yksilönä ja auttaa, jos vangilla on halu yrittää, Nykänen sanoo.

 

Rukoilevan äidin rukoileva poika

”Äiti ei koskaan tyrkyttänyt uskoa. Hän ymmärsi, että se voi kääntyä itseään vastaan.”

Harri Nykänen on kirjoittanut ihmisen pahuudesta kymmeniä kirjoja. Monissa teoksissa on mukana kristillistä tematiikkaa aina nimestä lähtien.

– Raamatusta löytyy hyviä kirjan nimiä, kirjailija perustelee.

Pyhä Kirja on tuttu uskovaisen suvun jälkeläiselle. Uskonasioista tuli keskusteltua erityisesti äidin kanssa.

– Äiti ei koskaan tyrkyttänyt uskoa. Hän ymmärsi, että se voi kääntyä itseään vastaan.

Ennen kaikkea äiti oli uskollinen esirukoilija. Rukoukset kannattivat, sillä myös pojan kädet menevät ristiin päivittäin.

 

Harri Nykänen kertoo työstään, elämästään ja uskostaan Late Johanssonille ja Ali Niemelälle Ex-Criminals -ohjelmassa. Kuuntele haastattelu [Radio Dei 11.5.2021]

Kuvassa: Lauri Johansson, Harri Nykänen ja Ali Niemelä
Kuva: Oskar Vilkevuori

 
Radio Dei Radiot_fi