Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Räppärin suonissa virtaa herännäisjohtajan veri – ”On luontevaa, että kappaleessani on rukousta”

 
Paleface

Rap-artisti Palefacena tunnettu Karri MIettinen toimittaa Radio Deissä omaa viikoittaista ohjelmasarjaansa, joka esitetään kokonaisuudessaan Dei Plus -palvelussa.

– Mustien kirkkojen kokoontumiset muodostivat esikuvan hiphop-kulttuurille, jossa yleisö on seurakunta ja rap-artisti on pastori. Konserttien vuorovaikutteisuus tulee suoraan mustien omasta jumalanpalveluskulttuurista, tietää Paleface.

Mustan musiikin spirituaalit koettiin alkujaan Pyhän Hengen inspiroimaksi Jumalan ilmoitukseksi, alleviivaa rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen tuoreessa Kirkko ja kaupunki -median haastattelussa.

Orjatalouden aikana mustien maanalaisissa kirkoissa evankeliumiin yhdistyi yhteiskunnallinen sanoma. olivat, seurakunnan kokoontumisissa suunniteltiin, kuinka orjalaitokselle saataisiin loppu.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

Juhani Huttusen haastattelussa Karri Miettinen kertoo tapakristitystä lapsuudenperheestään, jonka geeneissä on kulkenut mukana pala Suomen kirkkohistoriaa.

– Isoäitini oli tyttönimeltään Ruotsalainen, ja olen ilmeisesti ihan oikeasti hyvin kaukaista sukua nilsiäläiselle herännäisjohtajalle Paavo Ruotsalaiselle hän kertoo.

”On luontevaa, että esimerkiksi kappaleessani Kun saapuu elokuun yö tulee pätkä Isä meidän -rukousta.”

Miettisen mukaan luterilainen perinne kulkee mukana hänenkin teksteissään.

– Siksi on luontevaa, että esimerkiksi kappaleessani Kun saapuu elokuun yö tulee pätkä Isä meidän -rukousta. Se teksti on läsnä hyvin monen ihmisen identiteetissä ja vaikuttaa syvällä alitajunnassa, mutta se on myös puhtaasti kirjallisuutena erittäin tehokasta, hän sanoo.

Paleface on kerännyt kotiinsa kolmen tuhannen LP-levyn kokoelman, josta iso osa on gospelmusiikkia.

– Rapmusiikkiin ovat vaikuttaneet bluesin tarinankerronta, jazzin improvisointi, soul-­artistien itseä korostava esiintymistyyli ja funkyn rytmiikka. Kaikessa tässä on pohjalla mus­tien kirkkomusiikki eli gospel, räppäri toteaa.

Karri Miettisen Paleface Digs Gospel -ohjelmasarjaa kuullaan Radio Deissä joka keskiviikko kello 19 ja uusintana lauantaisin kello 23. Kaikki tähän mennessä lähetetyt jaksot ovat kuunneltavissa Dei Plus -palvelussa.

Lataa Dei Plus Android-puhelimeen tai -tabletiin täältä

Lataa Dei Plus iOS-puhelimeen tai -padiin täältä

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)