Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

”Rakasta Jumalaa myös ymmärrykselläsi!”

 

Parasta apologiaa on Vesa Ollilaisen mielestä rehellinen oman elämän jakaminen lähimmäisen kanssa. Kuva: Matti Korhonen

Jeesus käski rakastaa Jumalaa myös ymmärryksellä. Raamattukouluttaja Vesa Ollilaisen mielestä tämä on hyvä syy harrastaa apologiaa.

Evankeliumeissa Jeesus kehotti: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

– Mitä Jumalan rakastaminen ymmärryksellä oikein tarkoittaa?” raamattukouluttaja, teologian tohtori Vesa Ollilainen kysyi kuulijoiltaan Apologiaforumissa apologian alkeita käsitelleessä kanavassa lauantaina.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Ollilaisen mukaan ihminen on langennut, ja lankeemus koskee myös järkeä.

– Siksi meidän täytyy jatkuvasti ponnistella tehdäksemme ajatuksemme kuuliaisiksi Kristukselle, niin kuin Paavali opettaa.

Käytännössä tämä ponnisteleminen on mielen täyttämistä Jumalan sanalla ja pois kääntymistä sellaisesta, mikä sitoo valheeseen.

– Ihminen voi käyttää järkeään myös totuuden kätkemiseen itseltä ja muilta. Tämä on Jumalan rakastamisen vastakohta, Ollilainen kuvaili.

Hän kertoi, että Raamatun suurten teemojen opiskelu on tuottanut hänelle valtavasti iloa. Hänen mielestään Raamatun opiskelua voi verrata ihmissuhteeseen.

– Kun rakastut, haluat myös älyn kautta avautua toiselle. Mitä enemmän tunnet rakkautesi kohdetta, sitä syvempää rakkaudestasi tulee. Jumala on rakkauden kohteena tietenkin erityinen, sillä hänessä ei ole mitään pahaa eikä puutteellista.

”Ole aito!”

Parasta apologiaa on Ollilaisen mielestä rehellinen oman elämän jakaminen lähimmäisen kanssa.

– Ole aito. Kerro, että olet syntinen ihminen, joka tarvitsee armoa. Tällainen elämä herättää kysymyksiä, mutta halveksuntaa ja vihaakin tulee.

Järjen ja Pyhän Hengen asettaminen vastakkain on Ollilaisen mukaan hassua, koska järjen oikea käyttö ja Henki ovat aina samalla puolella.

Apostolien teot kertoo, että Stefanos puhui Hengen voimalla niin viisaasti, ettei vastustajille jäänyt mitään sanottavaa. Kun Stefanos oli pitänyt hyvän saarnan, hän sai kiviä otsaansa.

Ollilaisen mukaan toimiva evankelioimisstrategia saa aikaan aina sekä uskoa että vihaa.

Fantasian keinot ovat myös tärkeitä tienraivaajia evankeliumille, Ollilainen muistutti. Hän kertoi kirjailija C.S. Lewisin sanoneen, että romaanin avulla voi salakuljettaa ihmisten mieliin vaikka minkälaisen määrän teologiaa.

– Mielikuvituksen avulla ihmisen mieli voi avautua vastaanottamaan Raamatun totuuksia. Esimerkiksi fantasiaromaani Taru sormusten Herrasta auttaa kuuntelemaan puhetta sankarista, joka voittaa kuoleman kuolemalla.

Myös tunnettujen elokuvien äärellä on mahdollisuus virittää keskustelua elämän suurista kysymyksistä.

– Nosta kahvipöydässä keskusteluun elämän suuria kysymyksiä: mitä on onni ja mikä on tavoittelemisen arvoista, Ollilainen innosti.

Apologiaforum järjestettiin Kansanlähetysopistossa Ryttylässä. Jokavuotisen tapahtuman järjestävät Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, Suomen Opiskelija- ja Koululaislähetys sekä Veritas Forum.