Raamattu kannesta kanteen on suosittu radio-ohjelma myös Ruotsissa

 
Raamattu kannesta kanteen -sovellus, Raamattu ja kuulokkeet.

Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa kuunnellaan myös Ruotsissa radion, mobiilisovelluksen ja netin välityksellä. Kuva: Sami Heinomo.

Raamattu kannesta kanteen (Rkk) -ohjelmalle on muodostunut Ruotsissa vuosien saatossa vankka kuulijakunta. Raamatunopetuksen lisäksi ohjelman kuunteleminen antaa ulkosuomalaisille mahdollisuuden ylläpitää suomen kielen taitoa.

Länsi-Ruotsissa toimiva Boråsin lähiradio (Borås Närradio) on lähettänyt Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa vuodesta 2001 ja Boråsista reilut sata kilometriä koilliseen sijoittuva Radio Skövde viime syksystä saakka. Rkk-ohjelmaa lähettää myös Norjan Lapissa kuuluva saamelaisradio Radio DSF.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tuottaman ohjelmasarjan toimittaja Elina Karonen iloitsee siitä, että Jukka Norvannon opetusta on mahdollista kuulla Suomen rajojen ulkopuolellakin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– On hienoa, että Raamattu kannesta kanteen -opetus saa palvella myös muissa maissa asuvia suomenkielisiä kuulijoita.

Lähiradion kuunnelluin ohjelmasarja

Boråsissa Raamattu kannesta kanteen -ohjelman kustantaa kerran viikossa Ruotsin Sleyn (Rsley) paikallisosasto ja kaksi kertaa viikossa Israelin ystävät. Radio Skövdessä Rkk-opetus on osa sunnuntaina lähetettävää tunnin mittaista ohjelmaa, josta vastaa Skövden suomenkielinen seurakuntatyö. Radio DSF lähettää Rkk-ohjelmaa arkipäivisin. Kaikki kanavat lähettävät ohjelmat myös netin kautta.

Boråsin Suomalaisen Helluntaiseurakunnan pastori Timo T. Pellinen kertoo, että Raamattu kannesta kanteen on Boråsin lähiradion kuunnelluin ohjelmasarja.

– Iltaisin ja viikonloppuisin taajuudella on yli 800 kuuntelijaa. Nettilähetyksistä tulee palautetta jopa Suomesta.

Syvällistä opetusta arvostetaan

Raamattu kannesta kanteen -ohjelmalle on muodostunut Ruotsissa oma vankka kuulijakuntansa. Kiitosta saa erityisesti opetuksen syvällisyys ja raamatullisuus.

– Norvannon kiihkoton ja kiireetön esittämistapa sopii hyvin myös huonommin suomen kieltä osaaville, Pellinen sanoo.

Myös Ruotsissa Rkk-ohjelmaa on lähetetty useampi kierros. Lopettaminen ei tule kysymykseenkään.

– Muutama vuosi sitten meinasimme lopettaa Raamattu kannesta kanteen -ohjelmien lähettämisen, mutta kuuntelijat rupesivat valittamaan siitä, joten jatkoimme ohjelmien lähettämistä, kertoo Rsleyn puheenjohtaja Sylvi Pehkonen.

Rkk-sovellus on käytössä Ruotsissakin

Myös Raamattu kannesta kanteen -mobiilisovelluksella on oma ahkera käyttäjäjoukkonsa.

– Monella seurakuntalaisellamme on sovellus puhelimessa ja monet kuuntelevat sitä päivittäin, kertoo Skövden suomenkielisen seurakunnan seurakuntapedagogi Outi Syrjätie.

Maaliskuussa 1997 alkaneesta Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasta tulee Suomessa kesällä päätökseen jo neljäs kierros. Ohjelmaa lähettävät Radio Dei ja Järviradio, minkä lisäksi Jukka Norvannon opetuksia voi kuunnella Rkk-nettisivuilta.

Radio Dein tietojen mukaan ohjelma tavoittaa viikoittain noin 130 000 kuuntelijaa ja päivittäin noin 25 000 kuuntelijaa. Rkk on ollut alusta asti yksi Radio Dein suosituimpia ohjelmia.

Elina Uusikylä

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa