Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Professori: ”Raamatun vaikeat kohdat ovat tärkeitä”

 

Professori Antti Laato on yksi Apologiaforumin puhujista Kansanlähetysopistolla viikonloppuna. Kuva: Elina Takala.

Raamatun vaikeat kohdat pakottavat meidät luopumaan itse rakentamastamme jumalakuvasta, sanoo Åbo Akademin Vanhan testamentin professori Antti Laato.

Professori Antti Laatolla on lauantaina Kansanlähetysopiston Apologiaforumissa haastava aihe: Jahven pimeä puoli. Professori pitää Jumalan salatusta puolesta kertovia raamatunkohtia hyvin tarpeellisina. Kun luemme niitä, emme pääse rakentamaan oman mielemme mukaista jumalakuvaa, vaan annamme Raamatun muokata sitä.

”Jumala ei ole sellainen, millaiseksi ihmismieli hänet kuvittelee tai millaisen kuvan ihminen haluaa hänestä piirtää. Jumala ilmoittaa itsensä Raamatussa. Siksi juuri Raamatun vaikeat ja hankalat kohdat ovat tärkeitä. Ne pakottavat meidät prosessiin, jossa Jumalan kuva alkaa hahmottua Jumalan ehdoilla, ei meidän”, Laato kertoo.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Hän suosittelee jumalakuvatyöskentelyn oppikirjaksi Martti Lutherin teosta Sidottu ratkaisuvalta.

”Siinä Luther pohtii salatun Jumalan olemusta. Raamatusta käy ilmi, ettei ihminen kykene hallitsemaan Jumalan olemusta mielessään. Juuri siksi Jumala voikin olla Jumala, kun ihminen ei hallitse häntä. Jumala sen sijaan ohjaa ihmistä Hengellään”, Laato kuvailee.

Vain valitut pelastuvat

Luther tarttuu pohdinnoissaan hankalaan kysymykseen Jumalan armovalinnasta, jota uskonpuhdistaja ei kyennyt, eikä lopulta halunnutkaan ratkaista. Myös Laato jättää asian salaisuudeksi.

Ongelma on tämä: Vain Jumala voi synnyttää pelastavan uskon. Hän ei kuitenkaan synnytä sitä kaikissa. Haluaako hän siis, että jotkut ihmiset eivät pelastu?

Raamatusta kuitenkin tiedämme, että Jumala haluaa pelastaa kaikki ihmiset (1. Tim. 2:1-4). Toisaalta kaikesta käy ilmi, että vain ne, jotka Jumala armossaan valitsee, pelastuvat.

”Tätä jännitettä Luther ei halua purkaa. Ihminen ei kykene rakentamaan rationaalista mallia siitä, millä tavalla ihminen pelastuu. Kysymyksessä on Jumalan armoteko”, Laato summaa.

Hänen mukaansa pysähtyminen Raamatun vaikeiden kohtien eteen auttaa ihmistä löytämään Jumalan turvallisena Isänä, joka huolehtii pelastuksesta ja kaikesta muustakin.

”Lopulta kysymys ei ole siitä, että omin älyllisin ponnistuksin löytäisin Jumalan ja ymmärtäisin hänen tahtonsa. Kysymys on siitä, että Jumala löytää minut ja kuljettaa minut oikealle tielle.

 

Apologiaforumin ohjelma löytyy täältä. Pääsalissa järjestettävää ohjelmaa voi seurata suorana lähetyksenä Veritas Forumin You Tube -kanavalla.

Tapahtuman järjestävät Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO) ja Veritas Forum.

Antti Laaton kanavat Apologiaforumissa lauantaina 16.4. Ryttylän Kansanlähetysopistossa:

klo 10.30 Jahven pimeä puoli: Jumalan toiminta Vanhassa testamentissa tuntuu joskus hurjalta. Jumala paaduttaa, on valmis tuhoamaan ja uhkaa tuomioilla. Miten voimme ymmärtää tällaisia VT:n vaikeita kohtia?

klo 15.00 Millä tavalla VT on Jumalan sanaa? Vanhaa testamenttia pidetään rosoisena kirjana, jonka Jumala on toisenlainen kuin Uuuden testamentin Jumala. Kirkon piirissä on liikkunut alusta alkaen teologeja, jotka haluaisivat poistaa Vanhan testamentin kirkon pyhien kirjojen joukosta. Heidät on torjuttu, sillä se oli Jeesuksen ja apostolien Raamattu. Miksi Vanha testamentti T on niin tärkeä kirkolle?