Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Arvostettu raamatuntutkija Don Carson Suomeen

 

Tutkijaprofessori Don Carson. Kuva: Carsonin arkisto

Miten Raamattua tulisi tulkita? Onko sillä sanottavaa tämän päivän ihmisille? Mitä on aito suvaitsevaisuus? D.A. Carson puhuu mm. näistä aiheista Ryttylässä.

Maailman arvostetuimpiin raamatuntutkijoihin lukeutuva Don Carson vierailee Apologiaforumissa Kansanlähetysopistossa, Ryttylässä 15.‒17. huhtikuuta. Vuosittain järjestettävän Apologiaforumin teemana on tänä vuonna Raamatun tulkinta, keskeinen sanoma ja soveltaminen.

Carson toimii Uuden testamentin tutkijaprofessorina Trinity Evangelical Divinity -yliopistossa Illinois’ssa Yhdysvalloissa. Carsonin mukaan Raamatun ymmärtäminen on tärkeää, koska sen päämääränä on Jumalan ymmärtäminen. Jumalan ymmärtäminen puolestaan johtaa palvelemaan häntä ja luottamaan häneen syvemmin.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Carson on kirjoittanut kymmeniä teoksia, muun muassa suosittuja raamatunselitysteoksia sekä kirjoja rukouksesta ja kärsimyksen ongelmasta. Kustannusyhtiö Zondervan julkaisi viime syksynä Don Carsonin toimittaman lähes 3000 sivuisen opiskeluraamatun, joka oli odotettu uutuus englanninkielisessä herätyskristillisessä maailmassa.

Carsonilta on suomennettu kirjanen Miten elää lopun aikoina? (Uusi Tie 2015). Apologiaforumiin mennessä ilmestyy Raamatun kokonaissanomaa avaava Jumalalla on suunnitelma – Luomisesta viimeiseen tuomioon (Uusi Tie 2016). Molemmat teokset on suomentanut Susanna Hirvikorpi.

”Apologia on ajankohtaisempaa kuin koskaan”

Forumin sisältöjohtaja, Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela pitää apologiaa entistä ajankohtaisempana. Vanhat kysymykset Jumalan olemassaolosta, Kristuksen ylösnousemuksesta, kärsimyksestä ja pahuudesta ovat aina ajankohtaisia. Niiden rinnalle on tullut uusia eksistentiaalisia kysymyksiä, sekä esimerkiksi etiikkaa, ihmisen luontosuhdetta ja maapallon kohtaloa käsitteleviä moderneja haasteita.

‒ Etäisyytemme yhtenäiskulttuurin aikaan kasvaa koko ajan ja maailmamme pirstoutuu mikrouniversumeihin, joiden asukkaat eivät ymmärrä toistensa kieltä, Nummela kuvailee.

Nummelan mielestä apologian tehtävä on rakentaa ikkunoita alakulttuureja erottaviin muureihin. Ne ovat tärkeitä yhteiskunnassa, jossa on yhä vähemmän yhteisiä arvoja ja yhteisiä kertomuksia.

‒ Apologia auttaa myös ymmärtämään, että kristillistä uskoa ei tarvitse suojella kriittisiltä kysymyksiltä hartaudellisella muurilla. Kun kysymyksille on tilaa ja vastauksia, kristillinen usko saa mahdollisuuden näyttää voimansa ja vakuuttavuutensa, Nummela toteaa.

Häntä itseään kiinnostaa Apologiaforumin ohjelmassa erityisesti Don Carsonin luento raamatuntulkinnasta.

‒ Tämä on polttava ja ajankohtainen kysymys. Carson tuntee syvällisesti hyvin erilaisia kulttuureja ja niiden vaikutuksen raamatuntulkintaan. Hän kykenee katsomaan Raamattua harvinaisen monista eri näkökulmista,
Nummela arvioi.

Carsonin ja Nummelan lisäksi Apologiaforumissa kuullaan muun muassa Åbo Akademin Vanhan testamentin tutkimuksen professori Antti Laatoa ja akatemiatutkija Jutta Jokirantaa.

Apologiaforumin tilaisuuksia voi seurata suorina lähetyksinä VeritasForumFinland You tube -kanavalta. Apologiaforumin järjestävät KansanlähetysKansanlähetysopistoOpiskelija- ja Koululaislähetys sekä Veritas Forum. Lisätietoja: kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum/

Teksti: Danielle Miettinen/Seurakuntalainen.fi

 

Aiheet