Antti Laato: Vanha testamentti on kirkolle tärkeä

 

Vanha testamentti voi tuntua kristitystä vieraalta ja oudolta. Kuitenkin kyseessä on keskeinen osuus Raamatun sisällöstä.

– Vanhasta testamentista avautuva näköala on kirkolle äärimmäisen tärkeä, professori Antti Laato sanoo.

Professori Antti Laato 49, vyöryttää ulkomuistista pyhien kirjoitusten yksityiskohtia, nimiä, tulkintoja ja sitaatteja Vanhasta testamentista. Vanhan testamentin eksegetiikkaan ja judaistiikkaan erikoistuneena hän tuntee Raamattunsa, onhan hän kolunnut Vanhaa testamenttia työkseen jo vuosikymmeniä.

– Elämäntehtäväni on tehdä Vanha testamentti tutuksi suomalaisille, hän sanoo.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Laato haluaa kannustaa kristittyjä Vanhan testamentin ja Raamatun pariin. Professorin mielestä Vanha testamentti on kuin loistava aarrearkku.

– Se piirtää pitkän, satojen vuosien ajanjakson ja kuvaa sitä, miten Jumala johtaa kansaansa historian vaiheiden läpi. Tämä Vanhasta testamentista avautuva näköala on äärimmäisen tärkeä kristilliselle kirkolle. Jumala on toiminut ja toimii yhä historiassa.

Uusi Testamentti selittää Vanhaa

Antti Laato kiinnostui Vanhan testamentin tutkimuksesta, koska häntä kiehtoi muinaisen Lähi-idän maaperällä syntyneen kirjakokoelman ja sen taustojen vieraus. Hän korostaa, että Vanhan testamentin tuntemus rikastuttaa Uuden testamentin lukemista.

– Vanha testamentti oli Jeesuksen ja apostolien pyhä kirja, ja siksi Uusi testamentti on täynnä Vanhan testamentin selitystä.

Aikojen saatossa kristityt ovat saaneet sielunhoitoa lukemalla Vanhan testamentin Psalmeja, profeettoja ja Jobin kirjaa.

Professori antaa Vanhan testamentin lukuvinkin.

– On viisainta aloittaa lukeminen kahdesta kohtaa yhtä aikaa: Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta ja Jobin kirjasta. Näin saa käsityksen historiallisesta järjestyksestä, mikä on tärkeää, sekä annoksen sielunhoitoa ja hieman teologiaa.

Lue lisää aiheesta torstaina ilmestyvästä Sanasta.