Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Professori: ”Vammaiset kokevat olevansa vaarassa, kun puhutaan eutanasiasta”

 

Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan professori Simo Vehmas toteaa Ylelle, että vammaisten olisi hyvä ottaa aktiivisesti osaa eutanasiakeskusteluun.

Vehmaan mukaan vammaisjärjestöt suhtautuvat eutanasiaan kielteisesti, mutta hän kertoo myös brittitutkimuksista, joiden mukaan ”suurin osa vammaisista kannattaa eutanasian mahdollisuutta”. Vammaisjärjestöjen kielteinen kanta pohjautuu Ylen uutisten mukaan natsi-Saksan harjoittamaan politiikkaan, jonka mukaan vammaiset eivät olleet kunnon kansalaisia.

Satoja tuhansia vammaisia vietiin keskitysleireille tapettaviksi 1930- ja 1940-luvuilla.

– Historian valossa on ymmärrettävää, että vammaiset kokevat olevansa vaaravyöhykkeessä, kun yhteiskunnassa aletaan keskustella eutanasiasta, sanoo Vehmas.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– On hyvä, että vammaisjärjestöt tuovat avoimesti esiin kriittisiä äänenpainoja eutanasiaan liittyen, koska ani harva niitä muuten esiin tuo.

Vammaisjärjestöjen lisäksi professori Vehmas kehottaa myös yksittäisiä vammaisia osallistumaan keskusteluun eutanasiasta. Suomessa käytävästä eutanasiakeskustelusta on hänen mukaansa puuttunut toistaiseksi ns. rivivammaisten ääni.

– Britanniassa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan suurin osa vammaisista itse asiassa kannattaa eutanasian mahdollisuutta, Vehmas sanoo.

– Vaikka vammaisjärjestöjen huolenaiheet eutanasiasta ovat hyvin perusteltuja, niin samanaikaisesti täytyisi ottaa huomioon myös tavallisten vammaisten ääni. Varsinkin jos Suomeen aletaan säätää lakia eutanasiasta.

– Jos laki eutanasiasta säädetään, se täytyy tehdä kuitenkin sellaiseksi, että kaikenlaiset mahdollisuudet väärinkäytöksiin on ehdottomasti suljettu pois, vehmas lisää.

 
Artikkelibanneri perussanoma