Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Israelista on löydetty varhaisin arkeologinen viittaus Betlehemiiin

 

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun nimi Betlehem löytyy Raamatun ulkopuolelta kirjoituksessa ensimmäisen temppelin ajalta, mikä todistaa, että Betlehem todella oli kaupunki Juudan kuningaskunnassa ja mahdollisesti jo aikaisempina jaksoina, kaivausta johtanut arkeologi Eli Shukron sanoo Israelin museoviraston tiedotteessa.

 

Kyseessä on halkaisijaltaan noin 1,5 senttimetrinen savinen sinetti. Sinetissä on sanat, joiden tulkitaan tarkoittavan ”seitsemäs”, ”Betlehem” ja loppuosa sanasta ”kuninkaalle”.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Shukronin mukaan teksti viittaa siihen, että sinetti olisi liitetty Betlehemistä kuninkaalle Jerusalemiin lähetettyyn kuormaan. Löytynyt esine ajoittuu noin vuosisadoille 600-700 eKr.

Arkeologi, teologian tohtori Eero Junkkaalan mukaan löytö ei yksittäisenä löytönä ole sinänsä mullistava, mutta se vahvistaa omalta osaltaan Vanhan testamentin puhuvan oikeista paikoista ja nimistä.

– Tämä tuo yhden pienen todisteen suureen ketjuun, jonka mukaan Raamattu puhuu oikeista, niihin aikoihin liittyvistä asioista, arkeologi, teologian tohtori Eero Junkkaala sanoo.

– Eihän Betlehemin olemassaoloa olla koskaan pystytty kiistämäänkään.

Junkkaala ymmärtää, että tämä on ylittänyt uutiskynnyksen, sillä Betlehem on Raamatussa tärkeä kaupunki.

– Ei pelkästään Jeesuksen syntymäkaupunkina ja Daavidin kaupunkina, vaan myös Raakelin hautapaikkana ja Ruutin kirjan tapahtumapaikkana.