Pro Life -aktiivi Anja Bogdanić on Bosnian sodan selviytyjä

 
Anja Bogdanic katsoo kameraan. Taustalla keltaisia syksyn lehtiä.

Bosniassa arviolta joka kolmannelle naiselle on tehty vähintään yksi abortti, Pro Life -työn organisaattori Anja Bogdanić kertoo. Muslimivaltaisessa kulttuurissa avioliiton ulkopuolinen raskaus nähdään usein häpeänä koko perheelle ja yhteisölle, jolloin painostus aborttiin kasvaa. KUVA: VIRPI KURVINEN

Pro Life -työn koordinaattori Anja Bogdanić oli yksivuotias Bosnian sodan alkaessa. Hän on pelastunut monilta vaaroilta, joista ensimmäisen hän kohtasi jo ennen syntymäänsä.

Anja Bogdanić tutustui Pro Life -työhön noin kymmenen vuotta sitten Sarajevossa. Pro Life -työn ytimessä on rohkaista ja tukea naisia, joiden raskaus on ei-toivottu.

– Yhdistyksemme työllistää tällä hetkellä yhden paikallisen kokoaikaisesti ja yhden osa-aikaisesti. Lisäksi työssä on mukana muutama ulkomaalainen.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Bosniassa abortit aiheuttavat valtavaa häpeää, jota ei osata kohdata. Muslimivaltaisessa yhteisöllisessä kulttuurissa avioliiton ulkopuolinen raskaus voidaan nähdä häpeänä koko perheelle ja yhteisölle, jolloin painostus abortin tekemiseen kasvaa. Virallisia lukuja Bosnian aborttimääristä ei ole, koska vain julkinen terveydenhuolto raportoi luvut.

Yksityisklinikoilla tehtyjen aborttien määrä on kuitenkin suuri. Pelkästään Sarajevon kaupungissa on yli 30 yksityisklinikkaa, jotka tekevät abortteja edullisesti. Bosniassa arviolta joka kolmannelle naiselle on tehty vähintään yksi abortti ja useille naisille enemmän kuin yksi.

– Abortti nähdään usein ainoana vaihtoehtona, jos on taloushuolia tai epävakaa parisuhde. Haluamme olla tukemassa naisia, jotta abortti ei olisi ainoa vaihtoehto. Tuki on sosiaalista, henkistä, materiaalista ja hengellistä, riippuen tilanteesta, Anja Bogdanić kertoo.

Kristillisten seurakuntien pastoritkaan eivät puhu aiheesta, koska eivät tiedä, kuinka monelle seurakuntalaisista on tehty abortti.

Anja Bogdanić uskoo, että kristityillä olisi tässä tärkeä mahdollisuus. Kristityt voivat kertoa Jeesuksen ansaitsemasta anteeksiantamuksesta, joka tuo vapauden häpeästä ja syyllisyydestä.

Lääkäri suositteli aborttia

Anja Bogdanić ei olisi täällä, jos hänen äitinsä olisi aikanaan tehnyt abortin. Siihen olisi ehkä ollut perusteita, mutta äiti ei sitä halunnut.

Äidin raskaus oli nimittäin hyvin vaikea. Äiti oli huonossa kunnossa, mutta sen lisäksi hänen näkönsä alkoi heiketä. Koko suku oli huolissaan äidin tilasta, ja he kuljettivat häntä vuoroin imaamien, pappien ja kansanparantajan luokse saamaan apua.

– Outoa oli se, että täysin terve äitini joutui niin vakavaan sairauskierteeseen. Lääkäreiden mukaan äiti tulisi sokeutumaan, ellei hän pääsisi silmäleikkaukseen.

Äitiä hoitanut lääkäri suositteli tälle aborttia, josta hän kieltäytyi.

– Äitini on kertonut, että hän rakasti minua jo ennen syntymääni. Vanhempani halusivat pitää minut, vaikka äidin terveys vaarantuisi, Anja kertoo liikuttuneena.

*

Millaista oli Anja Bogdanićin elämän Bosnian sodan jaloissa? Entä miten hänen äitinsä selviytyi raskaudesta ja synnytyksestä? Lue koko juttu Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,