Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Politiikan tutkija Sami Borg uskoo äänestysaktiivisuuden nousevan

 

Sami Borgin asiantuntemukselle on kysyntää Ylen vaalivalvojaisissa sunnuntaina.

KUUNTELE KLIPPI. Politiikan tutkija Sami Borg uskoo eduskuntavaalien äänestysprosentin nousevan yli 70:n. Luku merkitsisi selvää äänestysaktiivisuuden lisääntymistä. Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti jäi alle 68:n. Suomalaisten äänestysaktiivisuus on ollut pitkään laskusuunnassa.

Ylen vaalikommentaattorin tehtäviin parhaillaan valmistautuva Borg sanoo vaalituloksen ennustamisen olevan tällä kertaa poikkeuksellisen vaikeaa. Hän pitääkin ensi sunnuntaina järjestettäviä vaaleja poikkeuksellisina koko Suomen poliittisessa historiassa.

Politiikan tutkija uskoo, että selkeimmin äänestysaktiivisuuden noususta tulisivat hyötymään gallup-kannatustaan viime vaaleista huimasti nostaneet perussuomalaiset. Borg pitää kuitenkin mahdollisena myös sitä, että osa kolmen perinteisen suuren puolueen kannattajista jää vaalipäivänä ”nukkumaan”, vaikka he olisivatkin kyselytutkimuksissa ilmoittaneet protestihengessä äänestävänsä perussuomalaisia.

KRS Krito 10.-23.6.

Mielipidetutkimusten vaikutusta demokratiaan tutkinut Borg sanoo gallup-tutkimusten roolin nousseen näissä vaaleissa Suomen oloissa ennen näkemättömän suureksi.

– On selvästi havaittavissa, kuinka halutaan hypätä voittajan vankkureihin. Mitenkään muuten ei ole selitettävissä ilmiö, jossa eduskunnan pienin, neljän prosentin kannatusta nauttiva puolue, nousee lyhyessä ajassa 17 prosentin kannatusosuuden puolueeksi.

Vaikka mielipidemittauksilla on pääsääntöisesti äänestäjiä aktivoiva vaikutus, Borg muistuttaa osan äänestäjistä jäävän helposti kotiin huomatessaan, ettei omalla ehdokkaalla ole gallupien mukaan mahdollisuuksia läpimenoon.

– On olemassa myös äänestäjäjoukko, joka sympatiseeraa altavastaajia ja haluaa antaa gallupeissa alakynnessä oleville puolueille ja ehdokkaille tukensa, Borg tietää.

Politiikan tutkija Sami Borg ennakoi vaaliasetelmia Radio Dein Päivän vieraana keskiviikkona 14.4. klo 9.03-10.00. Uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.

Kuuntele Sami Borgin arvio eduskuntavaalien äänestysaktiivisuudesta:

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)