Poliisin päätös: Espoon Kotikirkon jumalanpalvelus 18.4. rajataan kuuteen henkilöön

 

Espoon Kotikirkko aikoo pitää sunnuntaina 18.4. katujumalanpalveluksen Espoon Leppävaarassa. Jumalanpalvelukseen voi osallistua paikan päällä kuusi henkilöä. Kuvakaappaus videotallenteesta, joka on kuvattu 11.4. katujumalanpalveluksesta, jonka poliisi keskeytti koronarajoitusten rikkomisen vuoksi.

Sunnuntaiksi 18.4. suunniteltu jumalanpalvelus pidetään suunnitelmien mukaan Espoon Läkkitorilla klo 10:30, mutta kokous rajataan poliisin päätöksellä kuuteen henkilöön. Tilaisuutta voi seurata livelähetyksenä.

Suomen Baptistikirkkoon kuuluva Espoon Kotikirkko nousi otsikoihin, kun poliisi hajotti seurakunnan jumalanpalveluksen 11.4. Espoon Leppävaarassa. Sunnuntaille 18.4. kaavailtua jumalanpalveluksesta tehtiin poliisille määräajassa ilmoitus, koska tilaisuuteen arvioitiin osallistuvat selvästi normaalia enemmän kuulijoita. Poliisi teki perjantaina 16.4. päätöksen klo 14, että kokouksen osallistujamäärä tulee rajoittaa kuuteen henkilöön. Päätös on poikkeusoloissa lainvoimainen ilman kuulemista.

Poliisin tulkinnan mukaan kokous on yleisötilaisuus, johon sovelletaan tartuntatautilain 58 § mukaisia rajoitteita. Poliisilla ja Espoon Kotikirkolla on erilaiset näkemykset lain tulkinnasta. Espoon Kotikirkon mukaan tulkintaerimielisyydet kiteytyivät kahteen asiaan kokoontumislain § 2 soveltamisalassa: ”Tätä lakia ei sovelleta uskonnollisten yhdyskuntien tunnusomaiseen toimintaan kuuluviin tilaisuuksiin, jotka järjestetään julkista uskonnonharjoitusta varten yhdyskunnan omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.”

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Espoon Kotikirkko on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta ja jumalanpalvelus on sen ydintoimintaa. Uskonnonharjoitus on julkista. Espoon Kotikirkon mielestäni on ongelmallista tulkita lain kohtaa niin, että julkista uskonnonharjoitusta ei saisi harjoittaa julkisessa tilassa, kuten torilla. Mielestämme tulkinta julkisten tilojen soveltuvuudesta jumalanpalveluksiin tulisi olla sama sekä poikkeusoloissa että normaalioloissa, Espoon Kotikirkon lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

Espoon Kotikirkon mukaan määrittely ”niitä vastaavissa tiloissa” on lavea. ”Yleinen lain tulkintamalli on käsittääksemme se, että mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua. Sellaisesta ei voi sakottaa tai estää, mikä ei ole erikseen kiellettyä. Oletamme, että määrittely ”niitä vastaavissa tiloissa” on tarkoituksellisesti kirjattu laveaksi, jotta uskonnonvapaus toteutuisi laaja-alaisesti. Normaalioloissa jumalanpalveluksia, ristisaattoja ja muita uskonnollisia menoja on lukemattomia kertoja pidetty toreilla.”

Tulkintaerimielisyyksistä huolimatta Espoon Kotikirkko kertoo noudattavansa poliisin lainvoimaista päätöstä. Seurakunta jatkaa kokoontumista annettujen rajoitusten mukaisesti. Sunnuntain jumalanpalveluksen osallistujamäärä rajataan kuuteen henkilöön, jotka kaikki osallistuvat livelähetyksen tekemiseen. Jumalanpalvelusta voi seurata Espoon Kotikirkon YouTube-kanavalla.