Pikkulapsiarjen rankkuus yllätti: vertaistukea avioliittoleiriltä

 

Kahden pienen lapsen vanhemmat Pauliina ja Lauri Kukkonen pitävät tärkeänä omasta hyvinvoinnista huolehtimista lapsiperhearjen keskellä. (Kuva: Sanna Takala)

Pauliina ja Lauri Kukkosen kotona eletään tunteikasta ja touhukasta arkea, johon avioliittoleireiltä on löytynyt arvokasta vertaistukea.

Seinäjoella asuvat Pauliina, 28 ja Lauri Kukkonen, 26 ovat monena vuonna olleet Pieksämäen avioliittoleirin nuorin pari ja etenkin nuorin ryhmänjohtajapari. Kahdeksan vuotta naimissa olleille Kukkosille kesän 2018 leiri oli jo viides!
– Kun näin Laurin ensimmäisen kerran yhteisen ystävämme luona, ajattelin heti, että tuon kanssa voisin mennä naimisiin, Pauliina muistelee.
Myös Laurin tunteet syttyivät nopeasti, eikä nuoruus ollut kummallekaan este. Kun häitä vietettiin, Lauri oli 18, Pauliina 20.
– Kun oikean löytää, ei tarvitse epäröidä. Halusimme lähteä avioliittoleirille heti liiton alussa, että luomme suhteelle hyvän pohjan, Lauri perustelee.
– Sama juttu kuin talonrakennuksessa. Huolella rakennettuun taloon riittää pelkkä pintaremontti, Pauliina vertaa.

Kotiäitiys on täyttä työtä

Leiriopit ovat olleet kullanarvoisia, etenkin nyt, kun perheessä eletään pikkulapsiarkea. Esikoinen Helmi on 4-vuotias ja kuopus Aarni kaksi vuotta. Pauliina on ollut viime vuodet kotona, mutta osat vaihtuivat kesällä, kun Pauliina lähti kesätöihin ja Lauri jäi koti-isäksi. Molemmille pitkät päivät ja vuorotyö ovat tuttuja.
– Oli hirmu opettavaista vaihtaa osia. Nyt ymmärrän oikein hyvin, että kotona olokin on täyttää työtä, Lauri sanoo.
Haasteelliseksi arjen tekee myös se, että nuoren perheen suku asuu satojen kilometrien päässä.
– Onneksi Seinäjoella on paljon ystäviä, puistoja, perhekerhoja ja aktiivinen seurakuntayhteys. Yksin ei siis tarvitse olla kotonakaan, Pauliina kiittelee.

SEKL neliö1kk talvi

Pikkulapsivaiheen raskaus on silti yllättänyt valveutuneet vanhemmat.
–Suurin haaste on ajanpuute. Se aiheuttaa monia pieniä riitoja, kun ei ehdi jutella tai viettää kahdenkeskistä aikaa, Lauri toteaa.
–Toinen on väsymys. Omat tarpeet on usein laitettava sivuun. Siitä seuraa turhautumista, vaille jäämistä ja sanottamattomia odotuksia, Pauliina tiedostaa.

Virtaa liikunnasta

Kukkoset ovat puntaroineet omaa jaksamistaan.
– Auttajasta ei saisi tulla autettavaa, Lauri kiteyttää.
– Se miten huolehdin itsestäni ja arvostan itseäni, välittyy lapsille. Siksi rajoistaan on huolehdittava, Pauliina jatkaa.
Säännöllinen liikunta on kummallekin tärkeää, joten omaa aikaa kuntosalikäynneille ja lenkeille pyritään järjestämään tasapuolisesti joka viikko. Liikunnan avulla voi myös purkaa arjessa kertyvää tunnetaakkaa.
– Olen pohdiskeleva ja tulisieluinen, kuten tyttäremmekin. Arjessa on paljon tunteita. Tärkeä oivallus on ollut se, ettei mene lapsen tunteeseen mukaan, Pauliina toteaa.
– Lapset myös opettavat paljon. Erityisesti tässä ja nyt elämistä. Parhaita hetkiä ovat ne, kun pääsemme yhdessä painimaan ja höpsöttämään, Lauri kuvailee.
– Lapset opettavat kyseenlaistamaan omaa toimintaa ja katsomaan asioita uudesta näkökulmasta, Pauliina jatkaa.

Leirillä Kukkoset ovat nauttineet siitä, että elämänvaiheen haasteita ja iloja on voitu puntaroida muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.
– Vertaistuessa on voimaa. Moni kyseenalaistaa helposti parisuhteen, vaikka ongelma olisi ihan jossain muualla kuin suhteessa, Lauri ymmärtää.

 

 

Parempi avioliitto ry järjestää ensi kesänä neljä tapahtumaa:
Aviopolis-avioparikurssi 15.-16.6.2019, Seurakuntaopisto, Järvenpää
Pieksämäen paremman avioliiton perheleiri 6.-13.7.2019, Seurakuntaopisto, Pieksämäki
Levi Cross -parisuhde- ja perheleiri, 20.-27.7.2019, Levi Hotel Spa, Kittilä
Lempeä lakeudella -avioparikurssi, 30.8.-1.9.2019, Seurakuntaopisto, Lapua

 

 

 
Parempi avioliitto ry artikkelibanneri