Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Piispainkokouksen teologinen sihteeri: ”Tuskin muslimit itsekään haluaisivat rukoilla kirkkotilassa”

 

Jyri Komulainen kristillisen kappelin edustalla Hong Kongissa. Kuva: Nina Jokiniemi

Syyskuussa kokoontuvan piispainkokouksen asialistalla on aloite Kirkolliset toimitukset ja muut uskonnot -oppaan laatimiseksi.

Oppaassa on tarkoitus esitellä periaatteita, ”kuinka muiden uskontojen edustajia kohdataan vieraanvaraisesti ja kristillisten arvojen mukaisesti”.

Piispainkokouksen teologisen sihteerin Jyri Komulaisen mukaan opas voisi sisältää myös kirkkotilojen käyttöön liittyviä ohjeita.

Kysymys kirkkotilojen käytöstä nousi elokuussa pintaan piispa Wille Riekkisen todettua suovansa luterilaisen kirkon tiloja mieluummin muslimien kuin Luther-säätiön käyttöön.

– Julkisessa keskustelussa on sekoittunut kaksi käsitettä, kirkkotilat ja seurakunnan omistamat tilat. Kirkkotilat ovat erikseen kirkkotiloiksi vihittyjä tiloja, mutta muutamissa yksittäisissä kannanotoissa lienee pohdittu ylipäänsä seurakuntien omistamien tilojen lainaamista.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

– Kenenkään intressinä ei ole ohjata muiden uskontojen harjoittajia rukoilemaan kirkkotiloihin. Tuskin muslimit itsekään haluaisivat sitä. Leirikeskukset ja muut ovat asia erikseen, Komulainen erittelee.

– Sekä kirkkotilojen että seurakunnan muiden tilojen käyttöä pohdittaessa tarvitaan joka tapauksessa aina uskontoteologisesti perustellut lähtökohdat.

Komulainen on erikoistunut Helsingin yliopiston dosenttina uskontojen kohtaamisen teologiaan. Hänen mukaansa uskontojen kohtaaminen on tähän mennessä ollut suomalaisessa arjessa niin vähäistä, että monet muodostavat uskontodialogisia käsityksiään lähinnä mielikuviensa varassa.

– Muualla maailmassa monet kristityt ovat pitkään eläneet siinä tilanteessa, että naapurissa asuu hindu tai muslimi.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispainkokous kokoontuu 13.-14.9. Salossa. Asialistalla on kysymyksiä kirkon tulevaisuudesta, maahanmuuttajista ja diakonaatista.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma