Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Piispa Bo-Göran Åstrand otti vihkimysmessussaan kantaa moninaisuuden ja turvapaikanhakijoiden auttajien puolesta

 

Piispa Bo-Göran Åstrand. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Piispa Bo-Göran Åstrand halusi tänään vihkimysmessussaan suitsia kulutusta. – Maailmassa, jossa tämän vuoden luonnonvarat olivat kulutetut jo elokuussa, tarvitaan heitä, jotka uskaltavat puolustaa oikeudenmukaisuutta ja yhteistä vastuuta.

Porvoon hiippakunnan uusi piispa Bo-Göran Åstrand vihittiin tänään virkaansa Porvoon tuomiokirkossa. Mikkelinpäivän saarnassaan hän peräänkuulutti yhteistä vastuuta ympäristökysymyksissä sekä turvapaikkakysymysten ratkaisuissa. Yksilöt voivat Åstrandin mukaan olla ”arkienkeleitä”, jotka ojentavat auttavia käsiä.

– Maailmassa, jossa ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan etsimään turvapaikkaa muista maista kohdaten suljettuja ovia, tarvitaan sellaisia, jotka näkevät avunhakijoita sekä uskaltavat seistä hyvän puolella. Tarvitaan arkienkeleitä, jotka näkevät ihmisen ja hänen haavoittuvuutensa. Juuri tämän tähden he ojentavat auttavan kätensä.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

– Tarvitaan arkienkeleitä, jotka sanoin ja teoin muistuttavat meitä lähimmäisistämme globaalissa maailmassa. Vain tällä tavalla hyvä saa jalansijaa kaikkien ihmisten elämässä.

”Meitä ei kuitenkaan kutsuta taisteluun miekka kädessä vaan kutsu kuuluu kamppailuun rakkauden voimalla.”

Piispa Åstrandin mielestä hyvän ja pahan välistä taistelua ei ole vaikea kuvitella omana aikanamme.

– Yhteiskunnassa, jossa sekä nuoret että vanhat kokevat itsensä hylätyiksi, masentuneiksi ja olevansa avun ulkopuolella, tarvitaan heitä, jotka asettuvat hyvän puolelle vaikuttamaan solidaarisuutta sanoin ja teoin. Tarvitaan arkienkeleitä, jotka menevät sinne missä hätä on suurin ja pysähtyvät tarvitsevan kohdalle havaitsemaan sekä toimimaan. Vain tällä tavalla saatamme uskoa parempaan huomiseen sekä inhimillisempään yhteiskuntaan.

– Elinympäristöissä, joissa ihmiset kokevat, että heitä ei hyväksytä ja että heidän ihmisarvonsa on kyseenalaistettu, tarvitaan arkienkeleitä, jotka rohkeasti uskaltavat ottaa kantaa ja sanoa, että ”Olet upea ja Jumalalle rakas. Olet ainutlaatuinen tässä ja nyt.” Tarvitaan arkienkeleitä, jotka uskaltavat avata ovensa sanoen: ”Tervetuloa, sinua tarvitaan täällä.” Moninaisuus rikastaa.

Bo-Göran Åstrand muistutti, että hyvän eli Jumalan puolella seisominen on harvoin helppoa.

– Tiedämme varsin hyvin miltä tuntuu, kun emme ole siinä onnistuneet; miltä tuntuu seistä väärällä puolella pettäen lähimmäisemme. Sellaisissa tapauksissa – kun emme ole kyenneet seisomaan hyvän puolella – tarvitsemme itse anteeksiantoa sekä runsain mitoin armahtavaisuutta.

– Meidän ei kuitenkaan tarvitse eikä pidäkään taistella hyvän puolesta omin voimin – tähän me emme kykene. Jeesus Kristus on taistellut pahaa vastaan ja voittanut synnin, paholaisen ja kuoleman. Jeesus on voittaja – Jumalan rakkaus kukisti pahan. Tämän tähden meitä kutsutaan tänään Jumalan puolelle. Meitä ei kuitenkaan kutsuta taisteluun miekka kädessä vaan kutsu kuuluu kamppailuun rakkauden voimalla.