Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Bo-Göran Åstrand hämmästeli Porvoon piispanvaalin protestia: ”Tarvitsemme nyt vielä syvempää yhteistyötä monella tasolla”

 

Bo-Göran Åstrandin mukaan piispanvaalin tyhjien äänestyslippujen korkea lukumäärä herättää kysymysmerkkejä. Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Porvoon piispanvaalissa kytenyt protestimieliala veti vaalin voittaja Bo-Göran Åstrandin vakavaksi onnittelujen keskellä. – Tarvitsemme nyt vielä syvempää yhteistyötä monella tasolla, arvioi Åstrand Radio Deille vaalituloksen ratkettua.

Lähes joka kymmenes Porvoon piispanvaaliin osallistunut äänioikeutettu jätti vaalin toisella kierroksella vaaliuurnaan tyhjän äänestyslipukkeen. Vaalin voittaja Bo-Göran Åstrand sai vaalissa 309 ääntä ja vastaehdokkaana ollut Sixten Ekstrand 265 ääntä. Vaalin äänestysprosentti oli 88.

– Vähän kyllä huolestuttaa se, että yli neljäkymmentä äänesti tyhjää. Se jättää kysymysmerkkejä ja sen kautta ymmärrän, että tässä on vielä töitä ennen kuin kaikki ovat mukana.

SRO neliöb. 10-16.6.

Porvoon hiippakuntaan kuuluvat kaikki Suomen ruotsinkieliset seurakunnat. Liberaali-konservatiivi -akselilla eri painotusten kirjo on hiippakunnan sisällä poikkeuksellisen laaja. Vaalin toisella kierroksella ei ollut mukana selkeästi konservatiivista ehdokasvaihtoehtoa.

Åstrand aavisteli ennen toisen kierroksen äänestystä, että hiippakunnassa saattaa kyteä protestimielialaa.

– Aamurukouksessa sanoin Herralle, että asia on nyt sinun kädessäsi. Siksi minulla on turvallinen olo, vaikka aamuviideltä jo heräsinkin

Åstrand myöntää, että asetelma viranhoidolle ei ole helpoin mahdollinen. Ensimmäisenä tehtävänään hän pitää luottamuksen syventämistä.

”Haluaisin nyt edistää sellaista kehitystä, että kaikissa meidän seurakunnissamme olisi sellainen tunnelma, että todella kaikki ovat tervetulleita mukaan seurakuntaan sellaisina kuin ovat.”

– Ajattelen kaikkia niitä, jotka työskentelevät kirkossa ja luottamushenkilöitä – sekä myös kaikkia vapaaehtoisia. Nyt tarvitaan syvempää yhteistyötä. Haluan edistää sitä monella tavalla.

Kymmenet tyhjät toisen kierroksen äänestysliput sekä nukkuvien äänioikeutettujen joukko piispanvaalin toisella kierroksella saattoivat vaikuttaa ratkaisevalla tavalla koko vaalin lopputulokseen. Ainakin vaalin voittaja Bo-Göran Åstrand oli omissa ennakkolaskelmissaan odottanut erilaista ääntenjakaumaa.

– Tuntuu hyvältä, että tulos on nyt siis kuitenkin aika selkeä. Olisi ollut mahdollista, että äänet olisivat jakautuneet erittäin tasaisesti.

– Haluaisin nyt edistää sellaista kehitystä, että kaikissa meidän seurakunnissamme olisi sellainen tunnelma, että todella kaikki ovat tervetulleita mukaan seurakuntaan sellaisina kuin ovat.

Åstrand on toiminut Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007. Sitä ennen hän toimi samassa seurakunnassa seurakuntapastorina ja kappalaisena vuosina aina vuodesta 1991 alkaen.

– Kiitos kaikesta mitä olen saanut seurakuntalaisilta ja seurakunnan elämästä. Pietarsaari on se seurakunta, joka on antanut minulle kaikkea tarvittavaa myös tähän uuteen tehtävään.

Bo-Göran Åstrand aloittaa Porvoon hiippakunnan piispana 1. syyskuuta.