”Pienten lasten vanhempien eroja voitaisiin estää”

 

Kuva: R. K. Singam

Suomessa eroavat tällä hetkellä eniten alle 2-vuotiaiden lasten vanhemmat.

Porin seurakuntayhtymän johtava perheneuvoja ja pastori Marjatta Kaartisen mukaan yhteiskunnan pitäisi tukea enemmän pienten lasten perheitä ennakkoon.

– Itsekeskeisessä yhteiskunnassa kohtelemme toisiamme huomaamattamme välineinä. Ihmisessä oleva arvokkuus ja pyhyys unohtuu.

YLE:n haastatteleman Kaartisen mielestä pienten lasten vanhempien erojen taustalla vaikuttaa muun muassa ihmiskuvan muuttuminen ja se, miten äidit ja isät mieltävät vastuun perheen pienimmistä ja toisistaan.

– Isäksi ja äidiksi tuleminen on iso muutos nuorelle aikuiselle, joka on tottunut itsekeskeisesti toteuttamaan elämäänsä ja unelmiaan, Kaartinen kertoo haastattelussa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Pienimmät etusijalle

Kirkon työntekijänä ja pappina Kaartinen sanoo ajatelleensa paljon kristillistä ihmiskuvaa, jonka mukaan ihminen on pyhä olento, jota ei saa koskaan kohdalla välineenä.

– Kristillisen ajattelun mukaan hyvässä yhteiskunnassa pienimmät asetetaan etusijalle.

Kaartinen uskoo, että alamme taas oivaltaa tämän perussanoman arvon, koska ihmiset ovat ilman sitä nyt hukassa.

Enemmän ehkäisevää tukea

Kaartinen uskoo, että varsinkin pienten lasten vanhempien eroja voitaisiin estää, jos perheet saisivat enemmän tukea ennakkoon.

Porissa Perheasiain neuvottelukeskukseen on tällä hetkellä 3 – 4 viikon jonot. Lisäksi tarjolla on päivystysluonteisia kriisiaikoja.

– Neuvottelukeskuksen asiakkaat uskovat vielä, että apua on tarjolla. Jo ongelman tunnustaminen on ensimmäinen askel selviytymiseen.

Yle Satakunnan juttu aiheesta

 
Artikkelibanneri perussanoma