Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Pasi Turunen arvelee: ”Sukupuolineutraali avioliittolaki on mahdollista vielä kumota”

 

Kuva Jenniina Nummela

Aito avioliitto ry:n toimesta kerätty kansalaisaloite avasi keskustelun avioliittolaista uudestaan.

Toimittaja ja teologian maisteri Pasi Turunen ja muut Aito avioliitto ry:n vapaaehtoiset tekevät kaikkensa, jotta eduskunnan vajaa vuosi sitten vahvistama uusi sukupuolineutraali avioliittolaki saataisiin kumottua. Aito avioliitto ry:n toimesta kerätty kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseksi onnistui keräämään yli 100 000 nimeä aloitteen taakse, jo 50 000 olisi riittänyt eduskuntakäsittelyn käynnistämiseksi.

– Onhan se merkittävä kansalaisten mielipiteen ilmaus, Aito avioliitto ry:n tiedotussihteeriPasi Turunen toteaa, – Uskon, että laki voi vielä kumoutua, mutta sen eteen täytyy tehdä hartiavoimin työtä.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Turunen pitää työvoittona jo sitä, että yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta on jälleen käynnissä. Viikko sitten eduskunnassa käytiin lähetekeskustelu kansalaisaloitteen pohjalta. Ajoittain kiivaaksikin äitynyt keskustelu kulki pitkälti samoja latuja kuin vuosi sitten. Turunen oli viikko sitten Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa haastateltavana aiheesta.

– Keskustelusta jäi hyvä mieli. Sain sanoa ohjelmassa kaiken sen, mitä halusin.

Turunen kertoo saaneensa valtavan paljon positiivista palautetta keskustelun jälkeen. Mutta rapaakin on matkan varrella heitetty päälle ja rajuja vihanilmaisuja on tullut esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Pasi Turunen kertoo, että eräässä tviitissä oltiin sitä mieltä, että 100 000 aloitteen allekirjoittajaa ovat idiotteja, jotka eivät ansaitse edes elää.

Televisiokeskustelut avioliittolaista jatkuvat. Torstaina 15.9. on vuorossa A-studio Talk -keskusteluohjelma, jossa aiheena on Kuka pääsee alttarille? Juontaja Jan Anderssonin vieraina ovat yliopistopappi Laura Mäntylä, kappalainen Heikki Leppä, dosentti Juha Ahvio ja Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Ville Auvinen.

Eduskunnan lähetekeskustelun jälkeen lakialoitetta käsitellään lakiasiainvaliokunnassa loka-marraskuussa, joka kutsuu kuultavaksi lakialoitteen vireillepanijat. Valiokunta kuulee myös asiantuntijoita.

Vuosi sitten lakialoite kaatui lakiasiainvaliokunnassa, mutta valiokunnan esitys äänestettiin sitten myöhemmin kumoon eduskunnassa.

– Siinä kansanedustajat toimivat poliittisen korrektiuden mukaan, Turunen arvelee.

Aito avioliitto ry:n sivuilla kerrotaan, että ”Forum Externum ry on jättänyt elokuussa 2016 YK:n lapsen oikeuksien komitealle valituksen ja pyytänyt tutkintamenettelyn käynnistämistä Suomea vastaan YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen 3 artiklan järjestelmällisestä rikkomisesta”. Pasi Turusen mukaan lain lapsivaikutukset jätettiin selvittämättä vuosi sitten.

Texasin yliopiston sosiologian professori Mark Regnerus saapuu Aito avioliitto ry:n kutsumana luennoimaan Suomeen 23-24.9.2016. Regneruksen vierailu on osa hänen Euroopan luentokiertuettaan ja hän saapuu Suomeen vierailtuaan Italiassa ja Puolassa. Regneruksen vuonna 2012 julkaisema tieteellinen tutkimus samaa sukupuolta olevien parien kodissa kasvaneista lapsista herätti laajaa huomiota ja paljon keskustelua.