Papit alkaneet tarkistuttaa saarnojaan Päivi Räsäsellä – ”Uskallanko sanoa näin vai joudunko käräjille?”

 
Päivi Räsänen

”Konnuntyttö lähettää terveisiä kaikille linnaan!” kannustaa kansanedustaja Päivi Räsänen vankeja Ex-Criminals -ohjelmassa. Kuva: ADF

Homopuheistaan poliisitutkintojen kohteeksi joutunut Päivi Räsänen on törmännyt uuteen ilmiöön. Papit ovat alkaneet lähetellä entiselle sisäministerille saarnojaan, jotta tämä arvioisi, voidaanko niiden sisällön tulkita rikkovan lakia.

– Pastorit ovat ottaneet yhteyttä ja antaneet tekstejään luettavaksi ja kysyneet, että uskaltaako sanoa näin, etten vain joudu käräjille, paljastaa Päivi Räsänen huomenna tiistaina lähetettävässä Radio Dein Ex-Criminals –ohjelmasarjan jaksossa.

Papit arvioivat Räsäsestä kouliintuneen vihapuhe- ja sananvapauskysymysten huippuasiantuntija, joka on perehtynyt aiheeseen paitsi lainopillisen konsultaation myös omakohtaisen kokemuksensa ansiosta. Päivi Räsäsen raamattusiteerauksista ja kirjoituksista on tehty poliisille kaikkiaan viisi tutkintapyyntöä, joista kaksi on edennyt syyteharkintaan.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

­– Olen kolmesti ollut poliisikuulusteluissa, ja ainakin yhden tapauksen poliisikuulustelut ovat vielä edessä. Päätöstä käräjille menosta ei ole vielä tehty. Yhdestä tutkintapyyntöön liittyvästä radiokeskustelusta olen juuri antamassa loppulausuntoani. Toivottavasti tästä keskustelusta ei tule seuraavaa tutkintapyyntöä, sanoo Päivi Räsänen huomenna kuultavassa Ex-Criminals -ohjelmassa.

Sarjaa isännöivät kahdesta murhasta vankeustuomion kärsinyt Lauri ”Late” Johansson ja niin ikään ehdottomia vankeustuomioita istunut Ali Niemelä. Vankilaympäristö on tuttu myös Päivi Räsäselle.

– Konnunsuon ympäristö on ainoa, mitä lapsuudesta muistan. Vangit tekivät töitä ja me asuimme kaikkein lähimpänä vankilaa olevassa tilanhoitajan talossa.

Perhe muutti Konnunsuon vankilan naapuriin Päivi Räsäsen ollessa kolmevuotias.

– Minulla on hyvin varhainen lapsuusmuisto ”Konnun pellestä” eli vankilaevankelista Ylpöstä. Hän oli pienikokoinen mies, joka kulki vankien keskellä ja pysähtyi aina meitä lapsia kohdatessaan. Hän laittoi käden pään päälle ja siunasi jokaisen tapaamansa lapsen. Fiilis oli aika erikoinen, Räsänen muistelee.

Entisen sisäministerin mukaan synnin ja syyllisyyden tunto oli vahvasti läsnä Konnunsuolla.

– Ymmärsin jo tosi pienenä, että minussa on se kaikki pahuus, mikä voisi johtaa siihen, että yhtenä päivänä olisin itsekin siellä vankilassa. Eikä sitä tiedä, vaikka vielä olisinkin. En ehkä kuitenkaan Konnunsuolla vaan Hämeenlinnassa, jossa on naisvankila.

– Konsultoin sitten teitä, jos niin pitkälle mennään, että joudun lusimaan, murjaisee Räsänen studioisännilleen Johanssonille ja Niemelälle.

”En pelkää tuomiota.”

Poliisi on tutkinut Räsäsen lausumia arvioiden, voisivatko ne täyttää ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan” -rikosnimikkeen tunnusmerkit. Mikäli poliisitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen tapaus tai tapaukset etenevät käräjille, rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai maksimissaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

– En pelkää tuomiota. Tämä on minulle niin tärkeä asia, etten ole sekuntiakaan katunut, mitä olen sanonut. Olen tarkistanut uudestaan ja uudestaan ne pamfletit ja twiitit, joista minua syytetään. Niissä on vain Raamatun totuus.

– Yksi syy, miksi ihmiset loukkaantuvat Raamattuun – vaikkapa sen seksuaaliopetuksiin – on se, ettei ymmärretä sitä, että olemme kaikki syntiin langenneita syntymästämme saakka.  Aina Aatamista ja Eevasta saakka. Samaan aikaan on totta se, että Jumala on luonut meistä jokaisen omaksi kuvakseen, mikä tekee meistä äärettömän arvokkaita, Räsänen selvittää.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja korostaa ohjelmassa, ettei tuomitse sukupuolivähemmistöjen edustajia ihmisinä.

– Homoseksuaaliset ihmiset ovat ihan yhtä arvokkaita kuin kuka tahansa. He ovat Jumalalle rakkaita. Jeesus on kuollut ristillä heidän puolestaan ihan niin kuin meidän muidenkin. Heille kuuluvat ihmisoikeudet. Silti [miehen ja naisen] avioliiton ulkopuolinen seksi on Jumalan tahdon vastaista, se pätee meihin heteroihinkin, sanoittaa Räsänen logiikkaansa.

Entisellä sisäministerillä on häneltä saarnatekstien lainmukaisuuden arviointiin apua pyytäneille papeille Räsäsellä vain yksi vastaus.

– Toivoisin, että rohkeasti pidettäisiin Jumalan sanaa esillä.

Late Johansson avaa Ex-Criminals -ohjelmassa myös Aarnio-oikeudenkäynnin taustoja ja esittää oman näkemyksensä Keijo Vilhusen ja Jari Aarnion roolista epäillyissä rikoksissa sekä esittää oman arvionsa oikeudenkäynnin lopputuloksesta. Ex-Criminals Radio Deissä tiistaina 10.11. kello 22.05 ja uusintana keskiviikkona 11.11. kello 16.05. Sarjan jaksot kuunneltavissa myös osoitteessa radiodei.fi/ex-criminals.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)