Päivi Räsänen: ”Itselläni on erittäin helpottunut ja iloinen mieli. Toivon, että syyttäjä tyytyy tähän päätökseen.”

 
vaaleahiuksinen-keski-ikäinen-nainen-puhujapöntössä-edessään-useita-eri-medioiden-mikrofoneja

Kuva: Sari Savela

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi pitämässään tiedotustilaisuudessa olevansa kiitollinen käräjäoikeuden päätöksestä hylätä kaikki syytökset. Valtakunnan syyttäjä aikoo todennäköisesti hakea jatkokäsittelyä syytteille hovioikeudesta.

”Olen kiitollinen Jumalalle ja kaikille minua tukeneille”, kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi helpottuneena saapuessaan tiedotustilaisuuteen. Hän oli puolta tuntia aikaisemmin saanut tiedon oikeuden päätöksestä. Räsänen korosti puheenvuorossaan, ettei ole syyllistynyt mihinkään laittomuuksiin.

Vaikka oikeusprosessi on ollut pitkä, Päivi Räsänen on kiitollinen mahdollisuudesta käydä läpi kristillisen uskon perusasioita lukuisissa kuulusteluissa ja oikeudenkäynnin istunnossa.

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

”Olen pitänyt kunnia-asiana puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta. Pidän merkittävänä, että käräjäoikeus pitää päätöksessään tärkeänä sananvapauden puolustamisen. Oikeusprosessi on sanan- ja uskonnonvapauden kannalta merkittävä.”

Toisaalta Räsänen on myös huolissaan oikeusprosessin kielteisistä vaikutuksista.

”Minua on huolestuttanut, että tämä pitkä prosessi on ollut omiaan kaventamaan sananvapautta ja aiheuttamaan itsesensuuria.”

Perusteellinen päätös

Myös lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola kertoi olevansa helpottunut käräjäoikeuden päätöksestä. Hän on tyytyväinen, että käräjäoikeus hylkäsi yksimielisesti kaikki syytökset.

”Jos Raamattua ei saisi julistaa omana mielipiteenä, se iskisi kaikkien kristillisten kirkkokuntien opetuksen ytimeen. Syyttäjän nostamat argumentit olivat täysin käsittämättömiä”, Juhana Pohjola totesi.

Päivi Räsänen pitää merkittävänä sitä, että oikeudessa on ensimmäistä kertaa punnittu, saako Raamatun sanoman kanssa olla samaa mieltä.

Juhana Pohjola kertoi olevansa helpottunut käräjäoikeuden vapauttavasta tuomiosta.

”Päätös on 28 sivua pitkä ja se vaikuttaa hyvin perusteelliselta ja molemmat osapuolet huomioon ottavalta. Siinä käydään tarkkaan läpi, mitä olen todella sanonut.”

Oikeudenkäynti on kiinnostanut laajasti myös kansainvälisesti. Räsänen kertoo saaneensa tuhansia tukiviestejä niin Suomesta kuin Suomen rajojen ulkopuoleltakin.

”Miksi kiinnostus on niin suurta? Jos tällainen sananvapauden kyseenalaistaminen voi tapahtua Suomessa, miksei se voi tapahtua missä muussa maassa tahansa.”

Raamatun ydinkysymysten äärellä

Räsänen korosti myös puheenvuorossaan, että hänen näkemyksensä kristillisestä avioliitosta ja Raamatun seksuaalimoraalista edustaa useimpien kirkkokuntien näkemystä. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallisen avioliittokäsityksen mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen.

”Kuulustelut kohdistuivat Raamatun ydinkysymyksiin. Minulta kysyttiin, mikä on roomalaiskirjeen sanoma tai mikä on synti. Poliisi kysyi myös, suostunko poistamaan kirjoitukseni. Vastasin siihen, että seison sanomisteni takana, enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin puolesta hänen kirjoituksiaan.”

”Päätös koskee kaikkien oikeutta ilmaista näkemyksensä Raamatusta.”

Räsänen muistuttaa, että Raamatun mukaan kaikki ihmiset ovat syntisiä, ja silti arvokkaita Jumalan luomina.

Syyttäjä hakenee jatkokäsittelyä

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola toivovat, että syyttäjä tyytyy vapauttavaan tuomioon, mutta molemmat korostavat myös olevansa valmiita puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa asteissa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kommentoi myös oikeuden päätöstä tuoreeltaan.

”Päätös vaatii syvällistä paneutumista. Olen yllättynyt”, Toiviainen totesi puhelimitse toimittaja Danielle Miettiselle, joka kirjoittaa parhaillaan kirjaa Päivi Räsäsen oikeudenkäynnistä Perussanoma Oy:lle. Toiviainen olisi odottanut oikeudelta enemmän punnintaa sanan- ja uskononvapauden ja toisaalta syrjimättömyyden ja yksityiselämän suojan välillä. Toiviainen totesi myös, että suurella todennäköisyydellä hän aikoo hakea jatkokäsittelyä syytteille.