Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Nigeriassa meneillään olevan hyökkäyksen 11 uhrin joukossa vanhuksia

 

Hyökkäykset Pohjois- ja Keski-Nigerian osavaltioiden yhteisöihin jatkuvat. Viimeisimpien uhrien joukossa on naisia ja teini-ikäisiä sekä vanhempi mies, joka hakattiin kuoliaaksi.

Aseistetut miehet tulivat 17. marraskuuta maan itäosassa sijaitsevaan Benuen osavaltioon ja tappoivat ainakin yhdeksän ihmistä, mukaan lukien vanhukset, naiset ja teini-ikäiset [Vanguard].

Nimetön lähde kertoi sanomalehdelle, että ihmiset olivat juuri palaamassa kirkosta ja valmistautumassa lounasta varten, kun aseelliset miehet, joita oli noin yhdeksän, rynnäköivät Bajan kylään moottoripyörillä. ”He ampuivat satunnaisesti ja tappoivat kaikki, jotka saivat kiinni, mukaan lukien vanhukset, jotka eivät pystyneet juoksemaan, sekä naiset ja teini-ikäiset.”

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Asemiesten henkilöllisyyttä ei ole vielä julkistettu, mutta uutistoimiston lähde epäili, että tapahtumat olivat kytköksissä paikallisten miliisijoukkojen väliseen valtataisteluun.

Kolme päivää aiemmin Fulani-paimenten väitettiin hyökänneen lähinnä kristittyyn kylään Kadunan eteläosassa, Luoteis-Nigeriassa [Morning Star News]. Väitteen mukaan 87-vuotias Monday Kura hakattiin kuoliaaksi viidakkoveitsellä, kun taas toinen mies, 48-vuotias Emmanuel Agom, ammuttiin. Molemmat miehet olivat Evangelical Reformed Church of Christ -nimisen seurakunnan jäseniä. Open Doors ei ole vielä vahvistanut tapahtumaa.

Väkivalta on lisääntynyt Kadunan ja Benuen osavaltioissa viime vuosina. Hyökkästen takana ovat suurimmaksi osaksi aseelliset Fulani-paimenet ja Boko Haramin islamistinen kapinaliike alueella, joka jakautuu pääosin muslimienemmistöiseen pohjoiseen ja kristittyyn etelään.

Boko Haramin aloittaman kapinan alkamisen jälkeen vuonna 2009 on tapettu arviolta vähintään 35 000 ihmistä. Open Doors -raportin mukaan enimmäkseen muslimeista koostuvien fulanien hyökkäykset ovat vaatineet ainakin 3 500 ihmisen hengen tammikuusta 2016 lokakuuhun 2018. Hyökkäykset ovat kohdistuneet pääosin kristittyjen viljelijäyhteisöihin. Noin 57% uhreista tapettiin vuoden 2018 aikana. Kyseisenä vuonna fulanien väkivalta oli kuusi kertaa tuhoisampaa kuin Boko Haramin. Nigerian armeija on ylikuormitettu, koska se taistelee useita kapinallisia vastaan. Hallitusta on kritisoitu riittämättömistä vastatoimista, joiden luoman tyhjiön täyttävät paikalliset miliisiryhmät.

Islamistiset ryhmät valitsevat kohteikseen kristittyjä, mutta myös miliisien välisissä taisteluissa kuolee ihmisiä. Open Doorsin vuonna 2017 tekemä tutkimus osoitti, että Nigerian koillisosissa asuvat uupuneet kristityt tarvitsivat kiireellistä apua murskatun elämänsä ja kyliensä jälleenrakennuksessa. He kärsivät traumoista,  kotien tuhoutumisesta, veden puutteesta, epävarmuudesta ruuan saannissa, koulutuksen puutteesta sekä  seurakunnan toiminnan vaikeutumisesta. OD haluaa auttaa kymmentä kylää pääsemään takaisin jaloilleen.

 

Lähde

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Nigeriassa

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen