Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Naispapin virkapuku uudistui

 

KUVA: Aarne Ormio

Naispuolisen papin uusi virkapukumallisto julkistettiin tänään. Malliston on suunnitellut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Hän voitti vuonna 2008 suunnittelukilpailun uudesta virkapuvusta ehdotuksellaan Valonlähde.

– Valonlähde- ja Valonsäde -nimikkeet kuvastavat itselleni sanomaa, jonka mukaan kirkon ja papin työn tulisi olla ihmisten elämään iloa ja valoa tuottavaa; tien, merkityksellisyyden ja tarkoituksen näyttäjiä, suunnittelija Kirsimari Kärkkäinen kommentoi.

Uudessa puvussa on uusia erilaisia osia, joita käyttäjät voivat valita käyttötarpeen ja osin myös henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.Nyt pukeutumiselle löytyy vaihtoehtoja.

Uudessa virkavaatemallistossa on kaksi eri jakkua, polvipituinen tai pitkä hame, kaksi housuvaihtoehtoa sekä perinteiset papin sokeripalakauluspaidat.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

Mallisto on valmistettu aiempaa kevyemmistä, mutta kuitenkin kestävistä ja helppohoitoisista materiaaleista.

Lisäksi uutta on pukeutumispaitatyyppinen, bambuneulosta oleva sokeripalakauluspaita sekä kesään että talveen.

Uudessa virka-asussa on arki- ja juhlatilanteiden mukaan vaihdettava Valonsäde-somiste.

Malliin kuuluva hopeinen Valonlähde-risti kiinnitetään papinjakkuun. Lisäksi asukokonaisuuteen kuuluvat mustat sukat ja kengät.

Puku on myös viesti

– Pappi viestii puvulla virastaan esimerkiksi seurakuntalaisten juhlissa. On tärkeää, että pappi kohtaa seurakuntalaiset asianmukaisesti, virkapukutyöryhmän puheenjohtaja, rovasti Pirkko Poisuo muistuttaa.

Papit voivat jatkossa käyttää edelleen olemassa olevaa, tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemen 1980-luvulla suunnittelemaa virkapukua. Uudet virkapukunsa papit hankkivat Kärkkäisen mallistosta.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie