Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Multitalentin Lino Gilbertin usko näkyy ja kuuluu osana identiteettiä

 

Lino Gilbertolla oli vaikea ja väkivallantäyteinen lapsuus, joka sai hänet masentumaan. Uskoontulo kuitenkin pelasti hänet ja nykyään hän toimii Mikavelin DJ:nä.

Lino Gilberto, 19, tunnetaan valokuvaajana, DJ:nä, vloggaajana ja Imboys-vaatteiden suunnittelijana. Nykyään hän asuu Helsingissä, mutta hän on syntynyt Angolassa. Gilberto kertoo kohtaavansa rasismia noin joka toinen päivä. Rasistiset teot ovat pieniä, mutta merkityksellisiä.
– Stereotypioiden takia minun oli muita vaikeampi saada omaa asuntoa. Kun menin hakemaan vuokra-asuntoa, en voinut laittaa tavallisia vaatteitani. Minun piti pukeutua näyttävästi kertoakseni, etten ollut tullut pyörävarkaisiin tai mitään sellaista.
Gilberto aloitti valokuvaamisen opiskelun vuonna 2015. Sitä ennen hän ei ollut kuvannut edes harrastuksenaan. Opinnot jäivät, mutta kuvaaminen ei – nykyään se on hänelle sekä intohimo että elinkeino. Hän on kuvannut esimerkiksi artisteja kuten Sannia, Isac Elliottia ja Lucasta.
Vloggaamisessa Gilberton mielestä tärkeintä on itseilmaisu. On myös tärkeää, että katsojat oppivat tuntemaan vloggaajan videoiden kautta. Siksi aitous on tärkeää.
– On aivan turhaa esittää jotain, mitä ei ole. Loppujen lopuksi feikit aina paljastuu. Ihmiset näkevät minut ja sen, millainen olen, ja jollei joku tykkää, niin sitten hän ei vain tykkää. En tee asioita miellyttääkseni muita.

Spedejen seurakuntajutut

Kerran matkalla äidilleen veljekset kulkivat seurakunnan läpi. Siellä oli jokin tapahtuma, mutta heitä eivät kiinnostaneet “mitkään seurakuntajutut”. Sitten he menivät kirjastoon ja näkivät siellä kaksi miestä kuvaamassa videota.
– He räppäsivät. Dissasimme ja nimittelimme heitä spedeiksi.
Pian Linon kaveri soitti hänelle pyytäen häntä johonkin tapahtumaan. Ei ollut muutakaan tekemistä, joten veljekset suuntasivat sinne. Vasta perillä heitä rupesi mietityttämään – tapahtuma oli samassa seurakunnassa, jonka läpi he olivat aiemmin tulleet. Kun veljekset kavereineen olivat seurakunnan rappusilla, Linon ja Liton suuri idoli Pastori Pike käveli ohi.
– En minä tiennyt, että Pastorit oli gospelbändi. Tiesin vain, että he tekivät siistiä musiikkia. Kaksi tummaa miestä tekee hulluja juttuja, siinä oli kunnon roolimallit!
Sitten tulivat juuri ne ”spedet”, jotka olivat olleet kirjastolla. Jokin ajoi nyt Linoa menemään tutustumaan heihin. Selvisi, että he olivat Immanuel-rapduon Mikavelina tunnettu Mikael Meklin ja Roisi Roni Lempiäinen. He ottivat Linon todella hyvin vastaan, ja pian Lino oli jo lavalla tanssimassa heidän kanssaan.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Imboysin kanssa pimeästä laaksosta päivänvaloon

Näin syntyi ystäväperhe. Yksi perheen jäsenistä, Hannes Honkanen, sai ajatuksen, että tehtäisiin Imboys-paitoja (Imboys tulee sanoista Immanuel’s boys) porukkaan kuuluville. Ulkopuolisetkin alkoivat kiinnostua ja halusivat saada niitä, joten Lino ystävineen myi omiaan. Lopulta kysyntää oli niin paljon, että paitoja alettiin tehdä myös myyntiin.
Pari vuotta Immanuelin kanssa kierreltyään Lino tuli uskoon. Uskon kautta hän toipui masennuksestaan, joka nosti taas päätään loppuvuodesta 2016 Imboys-porukan suunnitellessa ”Darkest Valley” -paitoja. Kyseiset paidat suunniteltiin Linon tarinan pohjalta. Prosessi nosti pintaan ikäviä muistoja, joiden takia hän kävi terapeutilla alkuvuodesta 2017.
Kaiken tapahtuneen jälkeen hän on hyväksynyt lapsuutensa sellaisena kuin se oli.
– Olen myös osittain kiitollinen siitä, sillä se teki minusta sellaisen kuin olen.
Tulevaisuudesta Gilberto ei vielä tiedä. Hänelle tärkeintä on uskossa oleminen. Sen ohella hän arvelee kuuluvansa Imboysiin ja valokuvaavansa.

Teksti Nea Kosonen | Kuvat Suvi Mähönen

Lue juttu kokonaisuudessaan Nuotta.comista!