Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Monien mielipide muslimista on ennakkoluulojen maustama”

 

Kristittyjä valmennetaan Friendship First –kurssilla kohtaamaan tavallisia muslimeja ystävyyden kautta, itsevarmuudella ja taidolla. Kuva OM

– Pelko tuntematonta kohtaan vaikuttaa suhtautumiseemme, sanoo OM:n kouluttaja Markus Alajoki, joka rohkaisee kristittyjä ystävystymään muslimien kanssa.

Useampikin kristillinen toimija tarjoaa nyt valmennusta muslimien kohtaamiseen. Yksi niistä on Operaatio Mobilisaatio (OM), joka tulevana viikonloppuna  5.-6.11. tuo Friendship First –kurssinsa Jyväskylään, Kansanlähetyksen Lähetyskodille.

Kurssimateriaalin on alun perin työstänyt englantilainen lähetysjärjestö Interserve, jonka suomenkieliset oikeudet OM on hankkinut itselleen.

KRS Krito 10.-23.6.

Kuluvana vuonna kurssin on käynyt tähän mennessä 260 suomalaista kristittyä.

– Kursseja pidetään, koska niille on selkeästi ollut tarvetta ja kysyntää. Euroopan muslimiväestö kasvaa jatkuvasti, mikä on totta kotimaassammekin. OM tahtoo rohkaista seurakuntia ja jokaista kristittyä kohtaamaan tavallisia muslimeja, OM:N kouluttaja Markus Alajoki kertoo.

– Jotta voimme kommunikoida selkeästi ja sensitiivisesti, on hyvä hankkia tietoa idän ja lännen kulttuurien poikkeavuuksista. Muslimimaailma operoi kunnia ja häpeä -skaalalla, kun länsimaalaisille tärkeitä arvoja ovat oikea ja väärä. Itäinen kulttuuri on yhteisöllinen, kun lännessä painotetaan yksilökeskeisyyttä.

Alajoki uskoo, että jokaisella kristityllä on mielipiteensä muslimeista ja islamista.

– Hyvin usein se on omien ennakkoluulojemme maustama. Niitä ja niiden juuria olisi hyvä tunnistaa ja ymmärtää. Sen jälkeen on pohjaa miettiä, voisiko ennakkoluuloistaan luopua.

– On myös tärkeää tietää, kuka on muslimi ja mikä on islam, sekä tehdä ero niiden välillä.

Alajoen mielestä muslimi tulisi kohdata ystävällisyyttä osoittaen, ilman negatiivisia ennakkoluuloja, avoimesti.

– Jokainen tarvitsee ystävää. Kukaan ei halua olla evankeliointikohde tai -projekti!

Tutustumisen edetessä kristityn olisi hyvä pystyä vastaamaan kysymyksiin, jotka muslimia askarruttavat sekä puhumaan uskon asioista yhtä normaalisti kuin vaikkapa säästä, ilman kristillistä sanastoa, joka on muslimille täysin vierasta.

Alajoki neuvoo kristittyä varustautumaan esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin: Kuka Jeesus on? Mitä kristinusko opettaa? Onko Raamattua muutettu? Voiko siihen luottaa?

Markus Alajoki vetää Friendship First –kursseja sekä suomeksi että englanniksi. Kurssin voi toteuttaa esimerkiksi raamattupiirissä, kotiryhmässä, seminaarina tai koko viikonlopun tapahtumana.

Marraskuussa kaikille avoin kurssi järjestetään Jyväskylän lisäksi Kalajoella.