Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Missi ja muusikko luottavat Jumalan huolenpitoon

 

Anne Pohtamo tuli tunnetuksi miss universumina. Kuva: Sauli Puukari

Reilu kaksisataa ihmistä kokoontui lauantaina 28.3.15 Taulumäen kirkkoon kuulemaan ajatuksia ja kokemuksia uuden elämän alusta surun ja menetysten keskellä. Illan vieraina olivat Anne Pohtamo ja Hanna Ekola säestäjänsä Virpi Salon kanssa. Hanna Ekola on tunnettu kirjailija-muusikko ja Anne Pohtamo tuli tunnetuksi universumin kauneimpana.

Hanna Ekola asuu nykyään lukiolaispoikansa kanssa Lohjalla. Heidän elämänsä on nykyään seesteistä ja levollista, mutta aina niin ei ole ollut. Vaikka persoonalliselta ja syvälliseltä taiteilijalta on ilmestynyt 12 albumia, 15 ajatelma- ja runoteosta ja hän on saanut mm. Emma-pystin vuoden naissolistitulokkaana, ja yksi hänen kirjoistaan palkittiin kiinnostavimpana kristillisenä kirjana, hänen menestystarinansa on samanaikaisesti menetystarina. Kuvaavaa on, että hänen palkitun kirjansa nimi on Otan osaa. Sitä lausetta hän on itse saanut kuulla usein. Hanna on menettänyt viisi rakasta lähiomaistaan, viimeisimpänä aviomiehensä Juha Salosen, vain päivä sairauden toteamisen jälkeen. Hanna jäi yksin heidän nuoren poikansa kanssa talon perustukset juuri rakennettuna. Juha oli hoitanut monia asioita heidän elämässään. Nyt Hannan oli opeteltava monet asiat aivan alusta pitäen ja elämän askelmerkit olivat täysin hukassa.

”Kun väsyin niin ja uuvuin kesken matkan ja luulin kaiken siihen loppuneen. Kun tiennyt en, minne päin mä jatkan, sain tarttua sun viittas liepeeseen. Kun masennuin ja toivon multaan peitin ja luulin valon viimeisenkin sammuneen. Sain jälleen nähdä edessäni reitin sain tarttua sun viittas liepeeseen.”

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kun talopaketti saapui ja Hannaa pelotti

Jotenkin Hanna keplotteli elämässään eteenpäin. Eräänä aamuna ”suden hetki” koitti. Sinä päivänä rakennuttajan piti tuoda rekoilla tavaraa pihaan. Hanna yritti soittaa jonkun ystävistään paikalle ottamaan hänen kanssaan rakennustarvikkeita vastaan. Kenellekään ei sopinut. Hanna jäi aivan yksin. Täydellinen paniikki iski. Miten tästä selvittäisiin? Hanna tarttui Raamattuun. Hänen silmiinsä osuivat sanat: Nahum 1:7 ”Hyvä on Herra, turvapaikka hädän päivänä. Hän tuntee ne jotka luottavat häneen.” Sanat tulivat yhtäkkiä eläviksi. Vaikka Hannalla oli ollut aiemminkin luottamus Jumalaan, pelon ja voimakkaan kivun kautta luottamus vahvistettiin. Silloin hänen sydämeensä laskettiin rauha ja se on siellä pysynyt. Muistona tuosta hetkestä Hannan Raamatun välissä on keltainen lappu jossa lukee: ”20.5.2009 päivänä jona talopaketti saapui ja Hannaa pelotti.” Talo on valmistunut ja Hanna asuu siinä kiitollisena Jumalasta, turvapaikastaan.

”Minun pimeäni lepää sinun valossasi. Sinun kirkkautesi valaisee aavan. Vaikka putoaisin, otat minut syliisi. Sinun rakkautesi parantaa haavan. Minun ikäväni lepää sinun toivossasi.”

Hannan ja Virpi Salon levolliset ja lohduttavat laulut välittivät käsinkosketeltavasti toivoa kuulijoille.

Elämän kirja

Evankelista, yrittäjä ja juontaja, entinen miss universum Anne Pohtamo puolestaan pohti sitä miten me ihmiset saatamme olla täysin sokeita ja kuuroja Jumalan rakkaudelle. Saatamme olla elämämme parhaassa iässä, terveitä, menestyviä mutta hengellisesti kuin hautaan vaipuvia. Jumalan sana voi kuitenkin herättää ihmisen. Näin tapahtui Annellekin.

”Jumala kutsui vahvasti Sanansa äärelle keväällä -92. Olin ollut reiki-energia kursseilla, jossa minulle heräsi vahvat pelot, kun ”reikimestari” loitsi jotain kädet pääni päällä. Pakenin kurssilta enkä mennyt enää takaisin. Heti perään tuli into tutustua Jumalan Sanaan ja mitä enemmän luin, sitä enemmän kiinnostuin.” Annen mies Arto seurasi vaimonsa Raamatun lukua ja ihmetteli tarvitseeko sitä nyt joka päivä lukea mutta Anne käsitti, että siitä kirjasta löytyy hänen elämäänsä jotain äärimmäisen arvokasta. Noin kolme kuukautta Anne luki Raamattua joka päivä. Heinäkuussa hän jätti elämänsä Jeesukselle polvirukouksessa omalla kesäasunnollaan. Jeesuksen sanat: ”Minä olen tie, totuus ja elämä” vaikuttivat häneen syvästi ja Anne uskoi ne todeksi. Hän koki sydämessään ilon ja riemun. Hän ymmärsi olevansa Jumalan oma.

Jumala luo uutta

Pääsiäisen sanoma silmiensä edessä Anne kysyi kuulijoiltaan: ”Mitä usko Jeesukseen saa aikaan? Se vaikuttaa sen että hengellisesti kuurot alkavat kuulla ja sokeat saavat näkökyvyn, kuolleista tulee eläviä.” Raamattu antaa Anne Pohtamon mukaan jokaiselle ihmiselle hyvät elämänohjeet. Kuitenkaan meistä kukaan ei pysty niitä ohjeita noudattamaan. Siksi Jumala antoi Poikansa. Usko Jeesukseen saa aikaan sen että syntinen saa syntinsä anteeksi ja hän on – ei vähempää kuin taivaan perillinen! Evankelista tähysi puheessaan myös tulevaan. Meidän on turvallista kulkea tiemme Jeesuksen kanssa ja sitten astua hänen kanssaan Taivaan kirkkauteen. Jeesus antaa meille tulevaisuuden ja toivon. Anne Pohtamo-Hietanen toivoi erityisesti sitä että Raamatun Sana tulisi eläväksi ihmisten sydämissä ja että ihmiset lukisivat Raamattua.

Anne todisti uskostaan ensi kerran Eeva-lehdessä 92-93. Sen jälkeen hän on ollut hengellisessä työkentässä monenlaisissa tehtävissä. Mm. Sana Soi-illat, hengelliset tv-ohjelmat ja naistenpäivät ovat toimineet kanavina uudessa tehtävässä.
Sana elämään -illassa soivat myös Viisikielisen laulut. Kanttori Matti Mertanen säesti uuden laulukirjan lauluja. Viisikielinen-laulukirjaan on koottu yli 400 rakastetuinta ja koskettavinta laulua. Mukana kirjan kokoamisessa ovat olleet Kansan Raamattuseuran Säätiö, Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Ev. lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ja Suomen Raamattuopiston Säätiö.

Kirkkoherra Arto Viitala kokosi illan vakuuttaen Jumalan kykenevän luomaan uutta tyhjästä, pimeydenkin keskellä.
Seuraavassa Sana elämään -illassa lokakuussa vierailevat Jippu ja Juha Vähäsarja.

Juttu julkaistu Aino Viitasen artikkelin pohjalta