Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Mirja Sinkkonen Orpokotijuhlien päätösseuroissa: Ihmisen tarve olla yhteydessä itseensä, toisiin ihmisiin ja Jumalaan säilyy läpi elämän

 

Kuva: Parikanniemisäätiön arkisto

Parikkalan Saaren Pitäjän kirkolla viikonloppuna pidettyjen Orpokotijuhlien väkimäärä nousi viime vuodesta useilla sadoilla. Juhlilla kävi viikonlopun aikana yli 2000 ihmistä. Juhlien teemana oli Jumalan uskollisuus.

Orpokotijuhlille tullaan eri puolilta maata, vaikka suurin osa vieraista tulee Itä-Suomen alueelta. Saaren juhlien erikoisuus on pelkistetty ohjelma, joka on nuorten iltaa lukuun ottamatta kokonaan Saaren kirkossa ja lasten juhlateltassa. Ohjelmassa on raamattuopetuksia, seuroja, lähetysjuhla ja joka päivä vietettävä ehtoollinen.

Armo ulottuu menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan

Puhujien joukossa oli paljon maallikoita ja kolmannes puhujista on naisia.
Perjantaina alkajaisseuroissa Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen puhui seurakunnan ja kunnan erillisistä sekä yhteisistä tehtävistä. Huuskonen peräänkuulutti yhteistä vastuuta lapsista ja nuorista. Lauantain raamattuopetuksessaan evankelista Ilkka Puhakka puhui armosta joka ulottuu menneisyyteen, tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Ystäväillassa Parikanniemen lastenkodin työntekijä Saila Liukkonen kertoi lastenkodin työn haasteista ja iloista aikana, jolloin lapsi tarvitsee enemmän hoivaa ja huolenpitoa.

Sovinto ja anteeksianto löytyvät

Sunnuntain saarnassaan Kirkkopalvelujen johtaja Ilkka Mattila kertoi esimerkin omasta suvustaan sadan vuoden takaa, kun isoisä oli kuollut Tammisaaren leirillä ja vihanpito suvussa jatkui 60 vuotta, kunnes sovinto tehtiin. ”Tarvitaan pitkä aika, jotta löydetään sovinto ja anteeksianto” ja ”Kun Kristus antaa kyvyn nähdä, me näemme oman tilamme” puhui Mattila.

Päätösseuroissa psykologi Mirja Sinkkonen puhui miten ihmisellä on tarve löytää yhteys itseensä, toisiin ja Jumalaan, ”meidän täytyy olla jonkun mielessä ja se tarve jatkuu koko elämän” ja ”kuuntelepa miten puhut itsellesi” rohkaisi Sinkkonen.

Juhlien teema ”Jumala on uskollinen” tuli esille puheissa ja voimakkaassa virrenveisuussa, joka on yksi juhlien keskeinen piirre. Juhlien järjestäjät olivat Parikanniemisäätiö, Parikkalan seurakunta ja Parikanniemen Ystävät ry

Pipliaseura Neliöb. 25.9.-8.10. MJa