Kutsumuksena painetun evankeliumin levittäminen

 

Aikamedian aluepäällikkö Sauli Manninen on tehnyt pitkän päivätyön kristillisten kirjojen ja lehtien parissa. Yli 30 vuoden työrupeama on ollut hänelle sydämen kutsumus.

Joutsasta kotoisin oleva Sauli Manninen tuli uskoon 10-vuotiaana.

–          Minulla oli heti halu kertoa evankeliumia muille, Sauli kertoo.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Hän rukoilikin tuolloin, että Jumala käyttäisi häntä evankeliumin työssä. Naapurikylässä asui jo iäkäs uskova mies, joka oli ollut Ristin Voitto -lehden asiamies lähes lehden perustamisesta lähtien.

–          Mies kysyi minulta, kun olin 16-vuotias, että etkö sinä Sauli voisi jatkaa hänen hommaansa lehtiasiamehenä.

Siitä se lähti. Vuodesta 1969 Sauli Manninen on myynyt Ristin Voittoa, Hyvä Sanoma -lehteä ja Jees-lehteä (ennen Hyvä Paimen). Alkuvuosina lehtipaletissa oli myös lähetystyöstä kertova Maailman ääret. Ensimmäiset vuodet työ oli vapaaehtoispohjalla.

–          Kun muutin Heinolaan, niin aika pian Heinolan helluntaiseurakunnan kirjamyynti päätyi minulle.

Siitä tehtävästä käsin Sauli otti vastaan nykyisen työnsä Ristin Voitto ry:n tuotteiden myyjänä yli 32 vuotta sitten vuonna 1986. Vuonna 1994 yhdistyksen tilalle perustettiin Aika Oy Kristilliset kirjat, joka vuonna 2001 muutettiin Aikamedia Oy:ksi.

Elokuun lopussa eläkkeelle siirtyvä Sauli Manninen on uransa aikana nähnyt kristillisen kirjan kehityskaaren.

–          Kehitys on ollut hukea, mutta valitettavasti miinusmerkkinen. Alkuvuosina kirjoista otettiin usein jopa 10 000 kappaleen painoksia.

Manninen kertoo, että ennen ihmiset ostivat paljon kristllistä kirjaa myös lahjaksi ystäville evankelioimistarkoituksessa.

–          Nykyään kirjaa tai lehteä käytetään huomattavasti vähemmän evankelioimistarkoituksessa, Manninen kertoo.

Manninen arvelee, että ihmisten ajankäyttö on muuttunut paljon viimeisen kolmenkymmen vuoden aikana.

–          Silloin ei ollut internetiä ja sosiaalista media.

Ehkä isompi selittävä tekijä kristillisen kirjallisuuden ja lehtien alamäelle on Mannisen mukaan hengellisen ilmapiirin muutos.  Hengelliset asiat ei kiinnostava samalla tavalla kuin ennen – edes uskovia.

Toisaalta ilmestyskirjan valossa se ei Mannisen mielestä muutos ei ole yllättävä.

Lukijana Manninen kertoo olevansa kaikkiruokainen. Loma-aikoina kuluu kevyitä romaaneja. Omaksi rakennuksekseen hän pyrkii lukemaan opetuskirjallisuutta. Myös elämäkerrat kiinnostavat. Viimeksi mies on lukenut  Kari Valkosen uutuuskirjan Kirkkautta kohti (TV7 Kustannus 2018), joka tarjoaa näköaloja ilmestyskirjaan.