Mika Niikko: Malesiassa pidätetyt tarvitsevat nopeasti lakimiehen ja tulkin 

 

Mika Niikko on yrittänyt auttaa Malesiassa pidätettyä kampanjapäällikköään vapauteen.

Hengellisen materiaalin jakamisen vuoksi pidätetyn Timo Valtosen ryhmän tilanne ei ole juurikaan muuttunut. Kansanedustaja Mika Niikon mukaan prosessointi on kieliongelmien ja aikaeron takia hidasta. Uutta tietoa ei siis ole.

–  Muutama tunti on taas tänään omaisten kanssa selvitelty asioita. Mutta tietoa ei tahdo saada ulos. Ei vaan löydy riippumatonta tahoa, joka vahvistaisi pidätettyjen terveydentilan ja varmistaisi lääkkeiden saamisen, kertoi Jerusalemista tavoitettu Mika Niikko perjantaiaamuna Radio Dein suorassa lähetyksessä.

Hänen mukaansa Timo Valtosen, hänen vaimonsa ja kahden muun pidätetyn tilanne vaatisi nyt nopeita toimenpiteitä.

Sansa syyskeräys artikkelin alle

– Sinne pitäisi saada omia reittejä pitkin juristi käymään, koska suurlähetystö ei ole saanut tilanteessa mitään vastakaikua. Jos joku tuntee suomenkielisen henkilön, joka asuu siellä Lankgawin saarella, välittäisi tiedon meille tämän päivän aikana, pyysi Niikko.

– Meidän pitäisi saada lakimiehelle tulkki, koska asiat eivät etenkään Timon kohdalla tule selväksi muuten. Siellä ei yhtä ihmistä lukuunottamatta kukaan puhu hyvää englantia.

Nopea apu tarpeen

Timo Valtosen johtama ryhmä pidätettiin keskiviikkona, koska heidän katsottiin aiheuttaneen häiriötä ja uhkaa jakamalla evankeliumia julistavia kyniä ja traktaatteja.  Niikko sanoi, ettei vaalipäällikkönsä johtaman ryhmän ”lomaevankeliointi” -toiminnassa ollut mitään poikkeavaa.

Muutama tunti on taas tänään omaisten kanssa selvitelty asioita. Mutta tietoa ei tahdo saada ulos. Ei vaan löydy riippumatonta tahoa, joka vahvistaisi pidätettyjen terveydentilan ja varmistaisi lääkkeiden saamisen.

– Timolla ja muilla on ollut tapana tehdä matkoja Thaimaasta naapurimaihin. Valtosen elämäntapa on kertoa Jeesuksesta, eikä sitä ole tarvinnut koskaan piilottaa. Itse kukin on joutunut joskus pidätetyksi, mutta on kuulustelujen jälkeen ohjattu ulos maasta. Nyt vaan kävi niin, että oli profeetta Muhammedin syntymäpäivä ja uutiskynnys ylittyi sen vuoksi. Sen vuoksi huomio on suuri, totesi Niikko.

Malesian valtion ajatus on sellainen, että kukaan ulkopuolinen taho ei saa kritisoida tai pilkata maan uskontoja.

Suomen Malesian suurlähettilästä sijaistava Teemu Laakkonen sanoi STT:n haastattelussa, että lähetystö on hyvin perillä tapauksesta, ja viranomaisiin pidetään yhteyttä.

– Valtion ajattelu on sellaista, että kukaan ulkopuolinen ei saa rikoslain määrittelemällä tavalla kritisoida toisen uskontoa, Laakkonen sanoi. Hänen mukaansa Malesiassa asiaa valvoo ns. islamviranomainen, mutta poliisi ratkaisee ilmoituksen perusteella, onko epäjärjestystä tai epäsopua lietsottu.

Terveyssyillä vapauteen?

Lähetystöstä ei ole herunut tilannetietoja. Mika Niikon mukaan on erittäin huolestuttavaa, että viranomaiset hakevat suoraan 2-5 vuoden vankeustuomiota.

– Apua pitäisi saada nopeasti. Mitä nopeammin, sen parempi. Asiat menevät koko ajan hankalammaksi. Tässä mitataan nyt tahtoa, ja sitä kenen vaikutusvalta voittaa. Kukaan ei halua, että tämä viedään oikeuteen asti. Yritämme saada heidät pois sieltä terveydellisiin syihin vedoten.

 Tässä mitataan nyt tahtoa, ja sitä kenen vaikutusvalta voittaa. Kukaan ei halua, että tämä viedään oikeuteen asti.

Niikko pyytää esirukousta pidätettyjen puolesta. Hän mukaansa Timo Valtonen ottaa vastuun tapahtuneesta.

– Hän sanoo olevansa tapahtuneesta vastuussa ja sanoo, että muuta ovat joutuneet hänen toimintansa vuoksi vaikeuksiin.

Niikon mukaan ryhmä toimi hänen tietojensa mukaan yksin, eikä toimintaan liittynyt kontakteja paikallisiin seurakuntiin.

 

Aiheet