Kansainväliset kristilliset kanavat kaikkien ulottuvilla älytv:n myötä

 

Michael W. Smithin Surrounded-ylistyskonsertti Nashvillesta oli TBN-kanavan syksyn rummutetuimpia uutuuksia. Maksuton TBN antaa tällä hetkellä laajimman kattauksen pohjoisamerikkalaisista liikkeistä ja seurakunnista. (Ruutukaappaus/TBN)

Vaikka väylä kotisohville on auki melkein kenelle tahansa, parhaiten tuntuvat pärjäävän ne, jotka ovat toimineet mediassa jo pitkään.

Ajat ovat nyt suosiollisia niille, jotka ovat mahdollisesti jo vuosia mielineet katsoa kansainvälistä kristillistä ohjelmatarjontaa muualtakin kuin verkon uumenista, tietokonenäytöltä ja yhteyden usein pätkiessä.

Älytelevisioiden myötä kymmenet kansainväliset, useimmiten pohjoisamerikkalaiset kanavat ovat katsottavissa nyt kotisohvalla, vieläpä pääosin ilmaiseksi.

Hesp 2019 neliöbanneri, elokuu

Perinteistä ja useimmiten epävarmaa lautasantenniakaan ei enää tarvita: ainoa laiteinvestointi on älytelevisio, joka on yhdistettävissä internetiin. Halvimmillaan älytelevisiot maksavat nelisen sataa euroa.

 

Katselukokemus ei muutu

Tässä kanavakatsauksessa on käytössä ollut matkapuhelimista tuttua Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävä televisio, joka Apple TV:n ohella tarjoaa varmimmin harvinaisempiakin kanavia. Myös jutun linkit ovat Google Play -kauppaan, mutta Applen apit löytyvät helposti hakukoneella.

Ydinasia uudenlaiseen tv-katseluun orientoitumisessa on ymmärtää, että internet ja televisio ovat viimein löytämässä toisensa. Älytelevisiossa katsominen tapahtuu (tuttujen perinteisten kanavien lisäksi) matkapuhelimista tutuilla apeilla, joiden kautta kristillinen kanavapaljouskin avautuu. Suorana näkyvää perinteista tv-lähetystä voi kyllä apeillakin katsoa, mutta älytelevision maailmassa korostuu niin sanottu on-demand -katselu, perinteisemmin ilmaistuna tallenteiden katsominen.

Itse katselukokemus television äärellä ei muutu miksikään. Kädessä on suht samanlainen kaukosäädin kuin ennenkin. Sohvaakaan ei välttämättä tarvitse vaihtaa, joskin uusi televisio on tietysti hyvä tekosyy kodin muunkin sisustuksen uudistamiseen.

Erilaisia kristillisiä tv-kanavia on älytelevisiolla katsottavissa kymmenittäin. Tässä jutussa on esitelty vain pari suurinta, ja muutama virkistävä erikoisuus. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

 

Yleinen maisema kristillisellä tv-kanavalla kulttuurista riippumatta: kolmikko keskustelemassa uskon ja elämän asioista. Kuvakaappaus adventistien Better Life -kanavalta, jossa puheohjelmien lisäksi nähdään muun muassa kasvisruokaohjeita.

 

 

TBN

 

Matka kristillisten tv-kanavien maailmaan kannattanee aloittaa suurimman ja kauneimman, Trinity Broadcasting Networkin eli TBN:n kanssa.

Myös kristillisessä tv-maailmassa valttiominaisuus näyttäisi olevan valmius saada eri toimijoita saman sateenvarjon alle. Trinity Broadcasting Networkin appi on varsin vaikuttava kokonaisuus, jossa on Pohjois-Amerikan seuratuimpia puhujia omilla julkaisualustoillaan.

TBN:n julkaisupaletissa on viitisenkymmentä puhujaa, muun muassa Joel Osteen, T.D. Jakes, Joseph Prince, Christine Caine ja John Gray. Suomalaisille tutumpia TBN-puhujia ovat Joyce Meyer, Steven Furtick ja Daniel Kolenda.

TBN:n puhetaltioinneissa on selvästi varsin korkeat laatukriteerit. Kuva on HD-tasoa ja käytössä on monikameratekniikka. Selatessa kristillisten tv-kanavien moninaisuutta vastaan tulee nimittäin aivan toisenlainen maailma. Monilla pienemmillä kanavilla käytössä on 1990-lukuinen analoginen parin kameran järjestelmä.

TBN:ssä on opetuspuheiden lisäksi dokumentteja, keskusteluohjelmia, jonkin verran poliittista sisältöä ja Israel-asiaa. Kristillisiä elokuvia on vain vähän, ne vaatisivat julkaistaviksi kovia taloudellisia panoksia, eikä katselu todennäköisesti voisi olla katsojalle ilmaista.

TBN on myös panostanut appinsa toimivuuteen. Katsottavaa löytyy mukavasti kategorioituna ja uusia julkaisuja tulee viikoittain. Kenenkään aika tuskin riittää käymään läpi koko ohjelmien kirjoa.

Ei-englanninkielisen katsojan kannalta paras ominaisuus lienee se, että koko sisältö on katsottavissa englanniksi tekstitettynä. Lukeminen tukee kuullun ymmärtämistä.

 

Life.Church

 

Jo nimessään nettiaikaa uhkuva Life.Church on panostanut perustamisestaan 1990-luvulta saakka vahvasti mediaan ja verkkosisällön tuottamiseen. Life.Churchin älytelevisioapin kautta katselukokemus nousee uudelle tasolle.

Kirkon ohjelmiston kivijalka on perustaja-pastori Craig Groeschelin opetus, joka on suosittua katsottavaa ja kuunneltavaa erityisesti kristillisissä johtajuustapahtumissa.

Life.Churchissa on myös katsottavissa kolmellakymmenellä paikkakunnalla Yhdysvalloissa toimivan seurakunnan musiikkia sekä esimerkiksi nuortenohjelma Konnect.

 

 

Hillsong Channel Now

 

Hillsong-liikkeen kanava nojaa vahvasti isoimpien seurakuntien opettajien puheisiin. Brian ja Bobby Houston, Carl Lentz, Terry Crist ja Ben Houston ovat seurattuja mediapersoonia.

Toinen Hillsongin kivijalka on musiikki. Yhtyeet ja julkaisut ovat vahvasti kanavalla esillä.

Helluntailaisen maailman näyttävä ykkösnyrkki piti tv-kanavaansa pitkään maksuttomana. Nyt se on katsottavissa kahdeksan ja puolen euron kuukausimaksulla.

Mukavana mausteena kanavalla ovat pätkät Hillsong-seurakunnan historiasta alkaen 1990-luvulta. Myös englanninkielinen tekstitys puheissa on plussaa.

 

CBN

 

Suomessa TV7:n lähettämästä The 700 Clubista tuttu Christian Broadcasting Network -kanava on yksi Yhdysvaltojen perinteisistä kristillisitä tv-kanavista. Sen vahvasti poliittisestikin orientoitunut ohjelmisto toimii pitkälti perustaja Pat Robertsonin, 88, persoonan ja näkemysten ympärillä.

CBN tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen amerikkalaiseen kristilliseen oikeistokonservatiivisuuteen. Keskusteluohjelmissa asioihin otetaan napakasti kantaa, kerrotaan ketä tulee äänestää ja ketä ei, ja vaalitaan vahvaa perinteisen Amerikan ihannetta.

Kanava tavoittaa kohtuullisen hyvin uutiskanavan tunnelmaa. Eri puolilta Amerikkaa nähdään ilahduttavan kunnianhimoisia uutisklippejä ja raportointeja.

Hengelliset opetuspuheet ja musiikki edustavat perinteistä etelän baptistien linjaa.

CBN:n appi on kohtuullisen selkeä, tosin se ainakin tämän jutun kirjoittamispäivinä jumitteli pahasti, ja edustaa ilmeisesti jo vanhenevaa tekniikkaa.

 

Giniko Faith TV

 

Giniko Faith TV on tutustumisen arvoinen kokonaisuus. Appiin on haalittu mukaan kristillisiä tv-kanavia eri puolilta maailmaa. Kymmenien kanavien joukossa edustettuja kieliä ovat englannin lisäksi muun muassa espanja, arabia, korea, kiina, ranska ja Intian eri kielet.

Kanaville ei liene asetettu ainakaan teknisiä laatuvaatimuksia. Mukana on niin heikkotasoisia yhden kameran tekniikalla toimivia opetuskanavia kuin teknisesti varsin päteviä monipuolisia kanavia, kuten monien suomalaisten tuntema GODTV.

 

ICEJ Word from Jerusalem

 

ICEJ:n älytelevisioapissa on laaja kattaus laadukkaita livetaltiointeja muun muassa lehtimajanjuhlilta, raamattutunteja, keskusteluohjelmia ja työn esittelyä.

Järjestö on selvästi tehnyt panostuksia laadukkaaseen mediaan, ja appikin toimii moitteetta.

ICEJ:n kanavalla voi bongata suomalaisia tapahtumien yleisöstä.

 

Aiheet