Maskisuositus koskee myös jumalanpalveluksia

 

Kirkolliskokousedustajat käyttivät kasvomaskia elokuun kirkolliskokouksessa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kirkkohallitus päivitti viime torstaina koronaohjeistuksia THL:n antamien suositusten pohjalta. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa alueilla, missä epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on päivittänyt suositustaan kasvomaskien käytöstä. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä. Kirkkohallitus päivitti oma ohjeistuksensa vastaamaan THL:n suosituksia.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan myös kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Kiihtymisvaiheessa (tilanne 24.9.) ovat Varsinais-Suomi, Uusimaa, Kymenlaakso, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savon länsiosa ja Keski-Pohjanmaa.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.