Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Lutherin tie Tohtori Martiksi

 

Martti Luther syntyi Eislebenin kaupungissa marraskuussa vuonna 1483. Tänä päivänä Lutherin kotitalo on erityinen paikka – se kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon, mutta runsas viisisataa vuotta sitten tuossa taloudessa elettiin hyvin tavallista elämää. -Tiukka kuri oli tyypillistä isä-Hansille ja äiti-Margaretalle. Muutaman pähkinän näpistelystä oli Martti saanut iskut näpeilleen, kertoo pastori ja teologian tohtori Reijo Arkkila Lutherin lapsuudesta. …

Martti Luther syntyi Eislebenin kaupungissa marraskuussa vuonna 1483. Tänä päivänä Lutherin kotitalo on erityinen paikka – se kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon, mutta runsas viisisataa vuotta sitten tuossa taloudessa elettiin hyvin tavallista elämää.

-Tiukka kuri oli tyypillistä isä-Hansille ja äiti-Margaretalle. Muutaman pähkinän näpistelystä oli Martti saanut iskut näpeilleen, kertoo pastori ja teologian tohtori Reijo Arkkila Lutherin lapsuudesta.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Martti Luther ei ollut alun perin ryhtymässä pappisuralle. Kaivosmies isä-Hans oli huolehtinut kyllä poikansa koulutuksesta, mutta toiveiden suunta oli toinen: Martti Lutherista toivottiin lakimiestä. Isänsä toiveiden mukaisesti Luther suuntasikin opintonsa oikeustieteeseen.

Pian opintonsa aloitettuaan, oli Martti Luther lähtenyt Erfurtista käymään kotiseuduillaan. Kesken matkan Luther joutui rajuun ukkosmyrskyyn.

-Salamaniskujen ja myrskyn keskellä Luther luuli kuolevansa ja huusi Pyhää Annaa avuksi ja sanoi: ”Pyhä Anna, auta! Minä haluan tulla munkiksi.” Sitä, miksi Luther huusi juuri Annaa avuksi, on pohdittu. Yleisin käsitys on, että Anna oli kaivosmiesten pyhimys, Reijo Arkkila kertoo.

Erfurtissa oli useampia luostareita. Harkinnan jälkeen Luther valitsi Augustinolaisluostarin. Valinta ei ollut aivan helppo. Ei vähiten siksi, että useat hänen ystävänsä estelivät häntä viimeiseen saakka lähtemästä luostariin lainkaan. Mutta Luther koki, että lupauksesta oli pidettävä kiinni ja lakimiehen opinnot jäivät taakse.

-Niin Lutherilla alkoi normaali munkin tie. Ensin noviisiaika, sitten opinnot pappisvirkaan. Ensimmäisen messun toimittaminen oli asia, joka kovasti kosketti Lutheria. Myöhemmin hänen mentorinsa ja sielunhoitajansa Johann von Staupitz neuvoi, että hänen tulisi opiskella teologian tohtoriksi.

Luther ei ollut lainkaan varma valmiuksistaan teologian tohtorin opintoihin.

-Minä kuolen! En minä pysty sellaisia opintoja suorittamaan, Luther sanoi. Staupitz kuitenkin rohkaisi, että taivaassakin tarvitaan hyviä tohtoreita. Niin hänestä tuli 1512 jumaluusopin ja erityisesti Vanhan testamentin tohtori, Reijo Arkkila hymyilee.

Pastori ja teologian tohtori Reijo Arkkila kertoo koko Martti Lutherin elämäntarinan Armoa 2017 -ohjelmassa Radio Deissä torstaina klo 09:05 ja 13:05.

 

 

 

 

Aiheet