Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Luterilaisia kirkkoja tuhottu Sudanissa

 

Tuhotun kirkon rauniolla. Kuva: Emmanuel Ramadan/Sleyn lähetysosasto

Kaksi luterilaista kirkkorakennusta on tuhottu Sudanissa, kertoo kristillinen ihmisoikeusjärjestö Christian Solidarity Worldwide.

Paikalliset viranomaiset tuhosivat Sudanin ja Etelä-Sudanin evankelisluterilaisen kirkon käyttämän rakennuksen Sudanin suurimmassa kaupungissa Omdurmanissa 21. lokakuuta. Seurakunnat ja niiden johtajat saivat edellisenä päivänä tiedon, että rakennuksen purkamisen syynä olivat alueen uudet suunnitelmat alueen kehittämisestä. Rakennuksen vieressä oleva moskeija säilyi koskemattomana.

Sanansaattaja-lehden mukaan seurakunnassa pidettiin syyskuun alussa pappisvihkimys. Silloin sen palvelukseen tuli kaksi Etelä-Sudanissa, Yambion teologisessa seminaarissa opiskellutta pappia.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

”Surullista, että tämä [kirkon tuhoutuminen] tapahtui, kun seurakunta oli juuri saanut iloita pappisvihkimyksestä”, Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) lähetysjohtaja Pekka Huhtinen toteaa Sanansaattajassa.

Sudanin ja Etelä-Sudanin evankelisluterilainen kirkko on Sleyn yhteistyökirkko. Tuhotussa kirkossa toimiva seurakunta saa toimintansa turvaamiseksi avustusta Sleyn hätäapuun varatusta budjetista.

Sudan rajoittaa uskonnonvapautta järjestelmällisesti

Christian Solidarity Worldwiden (CSW) saaman tiedon mukaan myös Itä-Sudanissa, Gadarefin kaupungissa sijainnut luterilainen kirkko on tuhottu. Kirkko tuhottiin polttamalla 17. lokakuuta. Rakennus tuhoutui täysin, mukaan lukien huonekalut ja Raamatut. Seurakunta on raportoinut hyökkäyksestä paikalliselle poliisille.

Sudanin viranomaiset ovat järjestelmällisesti rajoittaneet uskonnollisten vähemmistöjen, erityisesti kristittyjen uskonnonvapautta, erityisesti Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen 2011.

”Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunta ei vain menettänyt kokoontumispaikkansa, vaan se siirrettiin pysyvästi paikaltaan, koska viranomaiset eivät enää salli uusien kirkkojen rakentamista”, kommentoi Andy Dipper CSW:stä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie